Véget ér a rendszerváltás utáni legkevésbé hatékony parlament mandátuma

Egy civil szervezet megvonta a törvényhozás mérlegét.
Hirdetés

A 2012-2016-os törvényhozási ciklus néhány érdekes jellemzőjét ismertette a Közpolitikai Intézet (IPP) nevű civil szervezet, amely tizenegy éve elemzi a parlament tevékenységét.

Négy év alatt összesen 2 729 törvényhozási kezdeményezést regisztráltak a parlamentben. Ezeknek 68 százalékát képviselők vagy szenátorok, 32 százalékát pedig a kormány nyújtotta be.

A törvényhozók kezdeményezéseinek 50 százalékát a parlament elutasította, míg a kormány javaslatainak több mint 80 százaléka ment át a szavazásokon.

A legtermékenyebb kezdeményező a képviselőházban Tudor Ciuhodaru (PSD) volt, ámde a hatásfoka rettenetes, ugyanis 170 javaslatából csak 8 vált törvénnyé. A szenátusban Octavian Bumbu (UNPR) volt a legszorgalmasabb, 226 kezdeményezéséből 30-ból lett történy.

A legjobb hatásfokkal (benyújtott javaslat/megszavazott törvény) Victor Ponta (PSD) és Gabriel Oprea (UNPR) dolgozott az utóbbi négy évben.

Vannak olyan törvényhozók, akik egyeten javaslatot sem nyújtottak be,

mind PSD-sek: Sebastian Ghiță, Oana Niculescu Mizil, Aurel Nechita.

Az IPP megállapítja, hogy a vizsgált adatok alapján a jelenlegi parlament a legkevésbé hatékny törvényhozás az 1989-es változás óta eltelt időszakban. Ezt erősíti, hogy míg 2012-ben 588 törvényhozó kezdte el mandátumát, idén csak 507 képviselő és szenátor fejezi be a ciklust.

A törvényhozók 15 százaléka már nem tagja a parlamentnek, a legtöbbjük amiatt, hogy vagy jogerősen elítélték, vagy bűnvádi eljárás indult ellenük.

Összesen 64 képviselő és 25 szenátor nem fejezte be négyéves mandátumát: 13-at elítéltek, 16-ot letartóztattak vagy a DNA indított eljárást ellenük, 6-uk esetében összeférhetetlenséget állapítottak meg, 26-an a helyhatósági, 4-es pedig az európai parlamenti választásokon nyertek mandátumot, 12 törvényhozót intézmények élére neveztek ki, 34-en pedig elhalálozás, betegség, visszavonulás miatt nem fejezték be mandátumukat.

A PSD és a PNL egyaránt 74 képviselőt és szenátort veszített vándorlás, lemondás, mandtum-megszűnés miatt.

Az RMDSZ vezeti a leghosszabb ideje hivatalban levő törvényhozók listáját:

Hirdetés

7 mandátuma van Kerekes Károly és Márton Árpád képviselőknek, valamint Markó Béla és Verestóy Attila szenátoroknak.

Döbbenetes szám: az elmúlt négy évben a törvényhozók 38 százaléka, azaz 223 képviselő és szenátor váltott pártot.

A jelenlegi törvényhozók 48 százaléka ismét indul a választásokon.

Az IPP azt is megvizsgálta, hogy a törvényhozók mennyit gazdagodtak, illetve mennyi pénzt veszítettek négy év alatt (a vagyonbevallások alapján). A legtöbb pénzt Sebastian Ghiţă veszítette, 30 millió euróval lett szegényebb, de

Verestóy Attila is „szegényebb” lett 2,7 millió euróval.

A legnagyobb gyarapodást Alina Gorghiu érte el, 1,1 millió euróval lett gazdagabb (házasságot kötött).

A hitelezés is elterjedt jelenség a törvényhozók körében: Sebastian Ghiţă 30 millió eurót, Sorin Roşca Stănescu 6 millió eurót, Elena Udrea 1,1 millió eurót, Verestóy Attila 1,57 millió eurót adott kölcsön.

A képviselők és szenátorok összesen mintegy 2,5 millió hektárnyi telekkel és mezőgazdasági területtel lettek gazdagabbak.

Hirdetés