Hofer modellként hivatkozott a Monarchiára

Az osztrák szabadságpárti jelölt létrehozná a közép-kelet-európai államok szövetségét.
Hirdetés

A hasonló kultúrájú közép-európai államok szövetségbe tömörítéséről beszélt Norbert Hofer osztrák szabadságpárti államfőjelölt a Dagens Nyheter svéd napilapnak adott interjújában.

„Szövetségeseket keresek egy új modellhez” – mondta Norbert Hofer az interjúban, amelyet németül hétfőn közöl a Profil című osztrák gazdasági hetilap. Hofer lehetséges partnerként Magyarországot, Csehországot, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát és Horvátországot nevezte meg. Indoklása szerint ezekkel az országokkal a Monarchia idején már szövetségben volt Ausztria, és reményét fejezte ki, hogy talán megegyeznek az irányvonalról, így nagyobb súlyuk lesz majd az Európai Tanácsban.

Hofer kilátásba helyezte, hogy amennyiben megnyeri az ausztriai államfőválasztást, az ellensúly kialakítását tekinti majd fő feladatának.

Norbert Hofer megválasztását támogatja az ausztriai elnökválasztáson Václav Klaus volt cseh államfő, és Milos Zeman cseh köztársasági elnök is pozitívan nyilatkozott a szabadságpárti jelölt bevándorlásügyi álláspontjáról.

Az ausztriai államfőválasztás elhalasztott második fordulóját december 4-én tartják, és a szavazók két jelöltre, a Zöldek által támogatott Van der Bellenre, és az FPÖ jelöltjére, Norbert Hoferre szavazhatnak. Mint ismeretes, a májusban tartott második forduló eredményét – amelyben Hofer szoros versenyben alulmaradt – megsemmisítette az alkotmánybíróság az FPÖ indítványa alapján, ezért kell megismételni a szavazást.

Hirdetés