Bankkártyákat élesíteni: itt a fekete péntek!

Sokan máris ádázul vadásszák a leárazásokat hirdető reklámokat.
Hirdetés

Elérkezett a boltban az olcsó lapostévéért vívott szabadfogású közelharc és a lefagyott webáruház-honlapok ideje: ma van a fekete péntek. A Valentin-naphoz és a Halloweenhez hasonlóan ez is az elmúlt években gyűrűzött be az Egyesült Államokból, és baljós nevével ellentétben elvileg pozitív esemény, hiszen az áruházakban ilyenkor nevetségesen alacsony áron lehet amúgy rémesen drága dolgokhoz hozzájutni.

Az első adatok szerint éjféltől reggel 8 óráig összesen 6,7 millió lej értékben vásároltak különböző termékeket a webáruházakban. Összesen 8 737 tranzakciót jegyeztek, átlagosan 774 lej értékben, ami 22 százalékos növekedés a tavalyi összeghez képest.

9 óra 36 percig tovább nőtt a kereslet: 19,9 millió lej értékben zajlottak tranzakciók, az átlagosan elköltött összeg pedig fölment 832 lejre. A legnagyobb értékű tranzakció 143 000 lejes volt.

A percenkénti tranzakciók száma elérte az 500-at, míg tavaly ez az adat csupán 200 volt.

Az eseményhez kapcsolódó felmérések szerint Romániában tíz megkérdezett személyből nyolc szeretne élni a kínálkozó kedvezménnyel, és vásárolna valamilyen leárazott terméket. A boltok is felkészültek, a leárazások mértéke 5-től 70 százalékig terjed.

A Kantar Milward Brown felmérése szerint a 18 és 56 év közötti válaszadók 78 százaléka hallott már a fekete péntekről, ami a tavalyi arányhoz képest 7 százalékos növekedés. A 18-34 éves korosztály, illetve a városi népesség körében a „vásárlásünnep” ismertsége még nagyobb.

A vásárlásra szánt összeg is nőtt. A válaszadók 28 százaléka több mint 1000 lejt szán az ügyre, ez a városiak között 28 százalék.

500 lejt mintegy 35 százalék fizetne, 20 százalék pedig 500 és 1000 lej közötti összegben gondolkodik.
Az akció a férfiak körében népszerűbb: közülük 30 százalék válaszolt úgy, hogy több mint 1000 lejes értékben vásárolna, míg a nők körében ez az arány 20 százalékos.

A kipécézett termékek között az IT-cikkek vezetnek,

41 százalék tévét, 32 százalék kisebb háztartási gépet, 25 százalék pedig hűtőt vásárolna. Olcsó okostelefont és mosógépet egyaránt 22 százalék szeretne vásárolni.

Hirdetés

Az internetes áruházak ajánlataira természetesen a számítógépes kalózok is rácsatlakoztak, ezért a Bitdefender néhány jó tanácsot is megfogalmazott a vásárlási lázban égő polgárok számára.

Figyelni kell az adathalászokra, akik hamis akciókat hirdetve csalnák ki a bankszámlák adatait.

Nem szabad odafigyelni a kéretlen emailekben érkezett, obskurus ajánlatokra.

Csakis olyan webáruházban bízzanak, meg, amely lehetővé teszi az adatainak megtekintését.

Lehetőleg saját hálózatot használjanak, ne nyilvános wi-fit.

Aki kihasználná az ajánlatot, annak sietnie kell. Hiába tart ugyanis egyes áruházakban a fekete péntek egy hétig vagy akár hosszabb ideig, a készletek nagyon gyorsan kimerülnek a hatalmas érdeklődés miatt. A legnagyobb webáruház, az Emag honlapjára például eleve nem könnyű bejutni, néhány terméken pedig már reggel nyolc órakor a „kimerült a készlet” plecsni volt látható.

A rendőrség, mint keresztapa
A Black Friday (magyarul fekete péntek) a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban, amely ott néhány évtizede hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete.
A kifejezés 1966-ban keletkezett, használata 2009-re vált általánossá. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökére esik, a fekete péntek november 23-29. közé esik.
Az elnevezés a Philadelphiai rendőrségtől származik, mivel a karácsonyi bevásárlószezon kezdete hatalmas dugókkal, a belvárosi boltokhoz siető vásárlók miatt tömött járdákkal jár.

Hirdetés