Edzőként is sikeres kardozó lett a Román Olimpiai és Sportbizottság új elnöke

Mihai Covaliu olimpiai kardvívó Gabriela Szabo atlétát győzte le az olimpiai bizottság voksolásán.
Hirdetés
A volt olimpiai bajnok kardvívót, Mihai Covaliut választották kedden a Román Olimpiai és Sportbizottság új elnökévé. A tisztség augusztusban ürült meg, miután Alin Petrache, az olimpiai bizottság elnöke lemondott. A sportvezető már a Rio de Janeiró-i nyári olimpia ideje alatt bejelentette távozását.
 
A román csapat az elmúlt 60 év leggyengébb szereplését mutatta fel a nyári játékokon, ahol mindössze egy aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet nyert. Petrache lemondása előtt az is nagy botrányt kavart, hogy a román sportolók hamisított, gyenge minőségű felszerelésben utaztak az olimpiára.
 
A pekingi játékok után visszavonult, 39 éves Mihai Covaliu sorozatban a 17. elnöke a 102 éve fennálló sporttestületnek. A megmérettetésen a szintén olimpiai és világbajnok Gabriela Szabo egykori atlétát győzte le 128 – 68-as szavazattöbbséggel.
 
Mihai Covaliu 1977. november 5-én született Brassóban. Jászvásárban végezte a testnevelési egyetemet, mesteri képzése van sportmenedzsmentből. Kilencéves korában, egy bemutató a labdarúgó pályáról a vívóterembe csábította. Később a BNR-hez, majd a bukaresti Dinamohoz igazolt.
 
2000-ben, Sydney-ben, az Olimpiai Játékok karddöntőjében 15-12-re legyőzte Mathieu Gordiant, miután az elődöntőben túljutott az esélyesnek számító Damien Touyanon, és ezzel az első román olimpiai bajnok kardvívó lett. 2008-ban Pekingben harmadik lett ugyanebben a számban.
 
2001-ben bronzérmet nyert a román csapattal a világbajnokságon. Egyéniben 2002-ben harmadik, 2003-ban második, 2005-ben világbajnoki címet szerez. Az Európa-bajnokságokon összesen egy arany és öt bronzérmet nyer egyéniben és csapatban.
 
A 2008-as pekingi olimpia után abbahagyja a versenyzést és a román férfi kardválogatott edzőjeként dolgozik tovább. Vezetése alatt számos érmet nyer a román csapat az Európa- és világbajnokságokon, és egy ezüstérmet a londoni olimpián.
 
2013-ban a Román Vívószövetség elnökévé választják, de edzőként is tovább dolgozik, és a budapesti világbajnokságon ezüstérmet szerez a férfi kardcsapattal. 2013-ban a Nemzetközi Vívószövetség a legeredményesebb vívókat összesítő Hall of Fame sorába sorolja Covaliut.
 
Mihai Covaliu 2001-ben vette feleségül Irina Drăghiciet, a női kardválogatott tagját. 
 

Hirdetés