Az oroszbarát Igor Dodon az új moldovai államfő

Ha nem is nagy arányban, de legyőzte Európa-barát ellenfelét.
Hirdetés

Keleti irányba fordulhat a Moldovai Köztársaság, miután az elnökválasztás vasárnap megrendezett, második fordulóját ha nem is nagy fölénnyel, de az oroszbarát szocialisták jelöltje, Igor Dodon nyerte.

A moldovai Központi Választási Bizottság (CEC) adatai szerint a szavazatok 99,95 százalékos feldolgozottsága mellett Dodon 52,27 százalékkal győzött, míg Sandu a voksok 47,73 százalékát kapta.

A részvételi arány 53 százalékos volt.

A győztes Dodon gratulált ellenfelének, és nyugalomra intett. Közölte, minden moldovai elnöke akar lenni, azoké is, akik nem rá szavaztak, függetlenül attól, hogy kik keleti és kik nyugati orientáltságúak. Hozzátette: hajlandó megfontolni a Sandut támogatók óhajainak teljesítését is.

Maia Sandu ugyanakkor azzal vádolta meg az ország hatóságait, hogy meggátolták a polgárokat szavazati joguk gyakorlásában. A külföldi szavazókörökben ugyanis óriási sorok alakultak ki, és volt, aki nem is szavazhatott, mivel minden egyes szavazókörbe csupán háromezer szavazólapot szállítottak ki, így volt, akinek már nem jutott. Ez történt Bukarestben és Londonban is.

Emellett olyan vádak is elhangzottak, hogy a szakadár, orosz többségű Transznisztria polgárait buszokkal szállították szavazni.

Sandu lemondásra szólította a külügyminisztert és a CEC vezetőjét.

Hirdetés

A rendellenességek miatt a CEC székháza előtt fiatalok egy csoportja tüntetésbe kezdett.

A szintén oroszbarát kommunista pártból 2011-ben kilépett, közgazdász végzettségű, 2006 és 2009 között gazdasági miniszterként tevékenykedő Dodon a kampány során többek között felvetette a Moldova és az EU közötti társulási szerződés felmondását, az orosz vezetésű vámunióhoz való csatlakozást, valamint a transznisztriai válság föderalizáció útján történő rendezését. Emellett közölte, betiltja, hogy az iskolákban Románia történelmét oktassák, helyette Moldova történelmének az oktatására térne át. Azt is leszögezte, hogy az ő anyanyelve nem a román, hanem a moldovai nyelv.

Ugyanakkor az első forduló után úgy nyilatkozott: nem akar szembe fordulni Európával, nem szeretné például, ha ismét vízumkényszert vezetne be az EU a moldovai állampolgárokkal szemben.

Dodon amúgy a harmadik, a nép által választott elnök, ugyanis 2000 után a parlament választotta meg az ország államfőjét.
 

Hirdetés