Románia hasznos idiótái

Középkori kínálat: Férfiból és nőből álljon a család? Azt akarjátok, hogy idegenek vezessék Romániát? Több pénzt akartok?
Hirdetés

Nem tudnám pontosan megmondani, hogy mikor született meg a PSD-sek (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) fejében a gondolat, hogy felhasználják a kampányban a melegellenes témát, de az biztos, hogy jól kiszagolták a benne rejlő potenciált. Liviu Dragnea egy radikális állásfoglalással lépett be a hagyományos család melletti nyilatkozatok körtáncába, miután Klaus Iohannis elnök a tolerancia mellett állt ki. „Tradicionalista vagyok. Ha ezért vallási fanatikusnak tekinthetnek, akkor vallási fanatikus vagyok. Ortodox keresztény vagyok és szerintem a család egy férfiból és egy nőből, és ha Isten is úgy akarja, gyermekekből áll”, válaszolta két héttel ezelőtt Dragnea arra a kérdésre, támogatja-e az alkotmánymódosítási kezdeményezést.

Azóta a fanatizmus rohamléptekkel nyer teret a Parlamentben is.

A pészédések intenzív lobbizásba kezdtek a Koalíció a Családért által benyújtott, az Ortodox Egyház, de a többi felekezet – a magyar reformátusokat is beleértve – által is erőteljesen támogatott kezdeményezés mellett. Ennek megfelelően a hét elején a szenátusi bizottságok kedvezően véleményezték az állampolgári kezdeményezést és hétfőn a plénum elé kerül. A HotNews.ro forrásai szerint a PSD állítólag kikényszeríti majd a hétfői elfogadást. Sőt, Dragnea pártja szeretné, ha a december 11-i választással egyidejűleg alkotmánymódosítási népszavazást is tartanának, hogy a családot egy férfi és egy nő házasságaként határozzák meg.

Mintegy véletlenül, két PSD-s szenátor csütörtökön egy hárompontos törvénytervezetet nyújtott be a Parlamentnek, mely azokat a lépéseket tartalmazza, melyeket meg kell tenni, ha elfogadnak egy állampolgári kezdeményezést. Ovidiu Donţu és Titus Corlăţean szenátorok azt javasolják, hogy technikailag a népszavazást egy állampolgári kezdeményezés elfogadása utáni 30 napos határidőn belüli utolsó vasárnapon tartsák meg. A tervezetnek, elméletileg, kevés esélye van arra, hogy még a mostani törvényhozásban elfogadják, tekintettel arra, hogy a Parlament hétfőtől kampányvakációra megy. Másrészt a tervezet sürgősségi eljárással került a törvényhozás elé és így bármikor megszavazhatnák egy rendkívüli ülésszakon.

Liviu Dragnea pénteken tagadta, hogy össze akarja mosni a népszavazást a választással, és a tervezet visszavonását kérte a két képviselőtől. Személy szerint én nem hiszek neki.

Egy olyan fegyelmezett pártban, mint a PSD, ennyire kényes kérdésekben nincsenek önálló kezdeményezések

úgy, hogy a csúcson előzetesen ne vitatták volna meg. Sőt, hajlamos vagyok azt hinni, hogy Dragneának az izraeli tanácsadók javasolták a hagyományos család témájának alapos kiaknázását, egy népszavazás kiírásának kikényszerítését, mert ingyen mozgósításhoz jut az egyház részéről, nehéz helyzetbe hozza politikai ellenfeleit és olyan témában polarizálja a vitát, melynek révén csak nyerhet. Talán azt is mondták neki, hogy kis szerencsével az 50 százalékot is átléphetik. Ha alaposan felpumpálja a hagyományos család témáját, akkor nő a részvételi arány, a kis pártok pedig kizuhanhatnak a Parlamentből.

Gyanítom, bár ez egyszerű spekuláció, hogy a következő lépés, amire a „vallási fundamentalista” Liviu Dragnea ma késznek mutatkozott, egy nagyon személyes meghívás a tárgyalásra, melynek során azzal fenyegetőzik, hogy ellenkező esetben felrobbantja ezt a hosszú távon rendkívül kedvezőtlen következményekkel járó halálos bombát.

Dragneát a párt sorsánál sokkal inkább a saját jövője érdekli, ami egyáltalán nem fest jól.

Ezért mondom, hogy képesnek tartom bármilyen tiltott fegyver bevetésére a kampányban, azt remélve, hogy ezáltal javíthat az igazságszolgáltatási helyzetén.

Mindenesetre, a számításoktól függetlenül, a pészédések részben elérték a céljukat. Bevitték a melegellenes témát a kampányba, megnyerve maguknak az egyházakat. Egyértelműen a Romániában többségben lévő tradicionalisták oldalára álltak. És még ha a mostani Parlament már nem is szavaz meg semmit, a kampányhatást már elérték. A PSD az ellenfeleit hibáztathatja majd, hogy szembeszegültek. A terep itt már elő van készítve, Iohannis a tolerancia mellett állt ki, Cioloş megpróbálta mindkét tábort kibékíteni, azt állítva, hogy a hagyományos családot és a toleranciát is támogatja. A PSD így a hagyományos család védelmezőjévé válik, míg a többiek a gyanúsak kategóriába kerülnek.

Hirdetés

A másik, aki alaposan kiaknázza a melegellenes témát, az oroszok moldovai embere, Igor Dodon, aki arra célozgat, hogy második fordulóbeli Európa-párti ellenfele, Maia Sandu leszbikus. A moszkovita papság rá is rontott, Dodon mocsokságához hozzátéve azt a vádat, hogy ráadásul meddő is.

A homofób diskurzus még mindig bejön olyan országokban, mint az alaposan elmaradott mentalitású és jogrendű Románia és Moldova.

A nyugati erkölcsök dekadenciájával szembeállított hagyományos család témája a kremli propaganda egyik fő irányvonala. Még csak sugallni sem akarom, hogy a PSD ezt Moszkva biztatására teszi, csak egy tényt írok le. Úgy tűnik, Dragnea inkább csak az öntudatlan üzenetközvetítő szerepét játssza el. Kétlem, hogy bármilyen dolga lenne az oroszokkal, de az ő játékukat űzi, miközben kétségbeesetten igyekszik menteni a bőrét. Ő is kész levegőbe röpíteni az országot, de mindenki nagyon rosszul végezte, aki ezzel próbálkozott az utóbbi évtizedben, amióta Románia nagyon sokat jelent a külföldi partnerek számára.

Akkor is hasznos idiótákként lépnek fel,

amikor a Románia élére állított „idegenek”, a sorosisták és a háttérből a nyugati gazdáik által irányított nemzetárulók ellen uszítanak. A PSD ezekkel a választási kampányban bevetett témákkal újra azt bizonyítja, hogy bármennyire is azt állítja, hogy megváltozott, velejéig nyugatellenes, káros és veszélyes maradt. Olyan témákat, melyeket csak marginális, az Egységes Románia Párthoz (PRU) hasonló nacionalista-izolacionista pártok hangoztatnának, egy olyan PSD visz be a fősodorba, mely ugyanolyan mérgező a román demokrácia számára.

A csirkefogók pártjaként, mélységesen korrupt, egy bűncselekményért elítélt személy által vezetett politikai szervezetként elhíresült PSD az ebben a választási kampányban nyújtott politikai kínálatával megerősíti retrográd párti imázsát, mely fékezi a mentalitások fejlődését a szakadékba zuhanást elkerülni igyekvő utolsó kelet-európai országban. Ha mindezekhez hozzáveszik még az ultrapopulizmust, azt a felelőtlenséget, mellyel a Parlamentben béremeléseket és adócsökkentéseket szavaznak meg, akkor teljes képet kapnak a katasztrófáról. Ezzel a viselkedésével a PSD nem segíti saját választói emancipációját, éppen ellenkezőleg. Középkori sötétségbe rántja maga után egész Romániát.

 

A címet és alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés