Pokolgép robbant Törökországban: 1 halott, 30 sebesült

Az autóba rejtett bombát a diyarbakiri rendőrség közelében helyezték el a tettesek.
Hirdetés

A robbanás péntek hajnalban következett be, a Törökország dél-keleti részén fekvő, többségében kurdok által lakott városban. A robbanást követően fegyverropogást is hallottak a helyszínre siető sajtósok.

A merénylet eddigi mérlege egy halott és több, mint 30 sebesült. A robbantás pár órával azután következett be, hogy őrizetbe vették a Népi Demokratikus Párt (HDP) két társelnökét és kilenc  parlamenti képviselőjét. A HDP a legjelentősebb kurdbarát párt Törökországban. A letartóztatások a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tevékenysége kapcsán folytatott „antiterrorista” vizsgálat keretében zajlottak.

Az ankarai vezetés és nyugati szövetségesei által „terrorista” szervezetnek nyilvánított PKK több, törökországi rendőrségi székhelyek ellen elkövetett bombamerényletet magára vállalt az utóbbi hónapokban.

Törökország dél-keleti részében állandó harcok folynak a PKK és a rendfenntartó erők csapatai között. A PKK 1984 óta folytat fegyveres felkelést a kurd autonómiáért. A harcok két és fél éves tűzszünet után 2015 nyarán lángoltak fel ismét. A lassan 30 éve tartó konfliktus során több mint 40 000 ember vesztette életét.

Hirdetés