Magyar kosárszurkolók „szállják meg” Kolozsvárt

A férfi Európa-bajnokság egyik csoportját rendező román szövetség ugyanis Magyarországot választotta partnerszövetségnek – bár az együttműködést beárnyékolják a korábbi soviniszta incidensek.
Hirdetés

Többezer magyar kosárszurkoló jöhet 2017 szeptemberének első hetében Kolozsvárra, miután a férfi Európa-bajnokság egyik csoportját rendező román szövetség (FRB) bejelentette, hogy

Magyarországot választotta partnerszövetségnek,

így a két válogatott sorsolás nélkül kerül egy csoportba.

Mivel a 24 csapatos tornát – 2015-höz hasonlóan – most is négy ország négy különböző városában bonyolítják le (Helsinki, Isztambul és Tel-Aviv a másik három házigazda), a nemzetközi szövetség ajánlására minden rendező ország választhat egy partnerszövetséget, hogy annak szurkolóival növelhesse a nézőszámot. A finnek ezért Izlandot, az izraeliek pedig Litvániát választották, az egyik csoport mellett az egyenes kieséses szakaszt is vendégül látó törökök viszont még nem nyilatkoztak.

Román kosárberkekben pedig eddig is nyílt titok volt, hogy a román szövetség elsősorban a magyar szurkolókkal töltené meg az eseményre 10 ezer férőhelyesre bővített új sportcsarnokot, hiszen az ilyen tornákon általában csak a hazai csapat mérkőzései teltházasak. Csakhogy közben két hete Szebenben, múlt péteken pedig az U–Sepsi SIC női meccsen

harsant fel a „Ki a magyarokkal az országból” rigmus,

a szentgyörgyi csapat gyakorlatilag egy Noua Dreaptă-tüntetés kellős közepén játszott. A Nagyszebeni CSU kapott is egy 500 eurós büntetést a történtekért.

A két kosárszövetség közös sajtótájékoztatója | Fotó: Manases Sándor

A két szövetség szerdai közös sajtótájákoztatóján, ahol Horia Păun, a FRB elnöke bejelentette a választást, szóba is került a biztonság és sportszerű hangulat problémája, miután mindkét fél elismerte, hogy ez volt az egy hónapon át tartó tárgyalások egyetlen kényes kérdése. Abban nagy volt az egyetértés, hogy az esemény a kosárlabda ünnepe kell legyen, amelynek célközönsége a sportág rajongói, a családok és a gyermekek.

A magyar szövetség Bodnár Péter főtitkár szerint a névre szóló jegyértékesítéssel vállal felelősséget szurkolóiért, Adrian Voinescu, a román szövetség nemzetközi eseményekért felelős igazgatója pedig elmondta: részükről a kolozsvári hatóságoktól és rendfenntartó erőktől kaptak garanciát a biztonságra.

Az erdélyi magyar szurkolókról viszont egy szó sem esett,

annál több a vezetők közt évek óta fennálló személyes barátságról és a két szövetség remek együttműködéséről.

A magyar szövetség mindenesetre komoly mennyiségű belépőt alkudott ki, amelyeket négy kategóriába soroltak:

Hirdetés

• 1300 jegy a Románia–Magyarország mérkőzésre

• meccsenként 3000 jegy a magyar csapat másik négy találkozójára

• 200 tornabérlet (minden mérkőzésre a román–magyar kivételével)

• összesen 3000 jegy a nem magyar érintettségű mérkőzésekre.

Az Európa-bajnokság csoportjait november 22-én sorsolják ki Isztambulban, de azt már most lehet tudni, hogy Horvátország is a kolozsvári hatosba kerül, mivel a másik három rendezővel (Finnország, Izrael és Törökország) szerepel egy kalapban.

Azzal, hogy tavaly decemberben sikeresen pályzott a társrendezésre, Románia 30 év után szerepelhet ismét a kontinenbajnokságon, míg Magyarország 17 éves szünet után jutott ki újra. 

A 2017-es férfi kosárlabda Európa-bajnokság résztvevői: Finnország, Törökország, Románia, Izrael (rendezők), Spanyolország, Litvánia, Franciaország, Szerbia, Görögország, Olaszország, Csehország, Lettország, Horvátország, Magyarország, Oroszország, Belgium, Németország, Lengyelország, Szlovénia, Grúzia, Montenegró, Izland, Nagy-Britannia, Ukrajna. A tornát augusztus 31. és szeptember 17. között bonyolítják le, a kolozsvári csoportmérkőzések azonban már szeptember 7-én véget érnek.

Hirdetés