Mégsem lesz béremelés a közszférában?

A kampányoló pártok két kézzel szórnák a pénzt, a kormány a számokat is nézi.
Hirdetés

A kormány megtámadja az alkotmánybíróságon a közszféra egységes bérezési törvényét, ha a jogszabályt a jelenlegi formájában fogadja el a parlament – monda Costin Borc gazdasági miniszter a román–német kereskedelmi kamara kedd esti, bukaresti rendezvényén.

A kormány eddig minden olyan költségnövelési tervezetet megtámadott, amely nem szabja meg pontosan, hogy az emelés milyen költségvetési forrásból valósulna meg – szögezte le a miniszter. A mostani bérezési törvény tervezete pedig ilyen, azaz nem rendel konkrét költségvetési eszközöket a béremelésekhez.

Anca Dragu pénzügyminiszter szintén a bérezési törvény ellen szólalt fel és arra emlékeztetett, hogy a pénzügyi-költségvetési felelősségről szóló, 2010-ben elfogadott törvény kimondja: 180 nappal a parlamenti választások előtt nem lehet fizetéseket emelni a közszférában.

Kedden Dacian Cioloş miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki a az utóbbi hónapokban kampánycélzattal elfogadott törvények hatásával kapcsolatban: ezek a törvények összesen 9 milliárd lejjel terhelik meg az állami költségvetést. A kormányfő szerint a pénzszórás vagy a költségvetési hiány növekedését eredményezné, ami szerinte „katasztrofális” lenne, vagy pedig elvonná a szükséges forrásokat a beruházásoktól.

Hirdetés

A parlament két házának költségvetési és munkaügyi bizottságai hétfői együttes ülésükön elfogadták, hogy a tanügyben dolgozók alapfizetése 10 százalékkal növekedjen január 1-jétől. A módosítást a PSD és az RMDSZ szavazta meg, a PNL képviselői nem voltak jelen az ülésen.

A törvényhozók azt is megszavazták, hogy az orvosok bérjárulékait ne a 2009-es, hanem a 2016-os értéken fizessék ki. Elfogadták azt is, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár személyzetének 25 százalékkal növekedjen az alapfizetése.

Hirdetés