Óvodákba is jön az iskolai tej-kifli menü

2017-től az ovisoknak is jár a gyümölcs és a zöldség, sőt minél több hazai. Millió eurókat ad érte az unió.
Hirdetés
 Már majdnem befejezték a tej, tejtermékek, gyümölcsök és zöldségek iskolai szétosztási programjának törvényi előkészítését – jelentette be ma Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter a parlamentben rendezett közvitán. A minisztérium képviselői szerint a kormány év végéig fogadja el a programra vonatkozó sürgősségi rendeletet, jövő júniusig pedig az alklamazási normákat is kidolgozzák.
 
2017-től indul az új program, amely a miniszter ismertetője szerint
  • az elemi iskolák után kiterjesztik az óvodákra;
  • a tej mellett natúr joghurtot és túrót is kínálhatnak;
  • a már bevett tej és kifli kínálatot zöldséggel és gyümölccsel bővítik;
  • nem a legolcsóbb, hanem a legjobb ár-érték ajánlatot tevővel kell szerződniük az önkormányzatoknak, és a helyi termelőket kell előnyben részesíteniük.
A közvitán résztvevő termelők szerint egyszerűsíteni kell az étkeztetési program körüli bürokráciát, és növelni kell a program finanszírozását. Külön kormányhivatalt kértek az iskolai élelmezés koordinálására és ellenőrzésére, a zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek beszerzésére és szétosztására. Ez a program jelentené az egyik megoldást a romániai tejpiac válságára, jegyezte meg Claudiu Frânc, a Romániai Marhatenyésztők Szövetségének elnöke.
 
A pénzügyminisztérium képviselői felvetették azt is, hogy az új szabályozásba be lehetne venni, hogy az önkormányzatok is finanszírozhassák a programot. Amennyiben az állam az uniós normákhoz igazítja az iskolai étkeztetés jogszabályait jövő augusztusig, az Európai Unió hatmillió euróval támogatná a zöldség-gyümölcs és tízmillióval a tejtermékek szétosztását az iskolákban.

Hirdetés