Továbbra se mer dönteni az Alkotmánybíróság a melegek külföldön kötött házasságáról

Úgyhogy inkább elnapolta a döntést egy újabb hónappal.
Hirdetés
November 29-ére halasztotta az Alkotmánybíróság az azonos neműek házasságkötésének elismertetésével kapcsolatos vitát. A kitűzött dátumon azt is eldöntik, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul-e a testület az üggyel kapcsolatos kérdéseivel – közölte csütörtökön Valer Dorneanu. Az Alkotmánybíróság elnöke elmondta, az érintett felek már felkérték az EU Luxemburgban székelő bíróságát, hogy foglaljon állást a kérdéssel kapcsolatban. 
 
Iustina Ionescu, a Belgiumban kötött házasságát Romániában elismertetni akaró meleg pár ügyvédje azt kérte az Alkotmánybíróságtól, hogy kérje az Európai Unió Bíróságától a házastársak fogalom tisztázását, valamint fejtse ki, mit ért az európai törvénykezés az európai polgárok egyenlősége alatt.
 
Iustina Ionescu ügyfelei, az egy román és egy amerikai állampolgárból álló azonos nemű pár, Relu Adrian Coman és Robert Clabourn Hamilton, valamint az ACCEPT Egyesület kérte, hogy Alkotmánybíróság vizsgálja meg, alaptörvénybe ütközik-e a polgári törvénykönyv azon jogszabálya, amely tiltja az azonos nemű párok külföldön kötött házasságának elismerését. 
 
Az Alkotmánybíróságnak konkrétan arról kell döntenie, hogy alkotmányos-e a polgári törvénykönyv 277. cikkelye 2. és 4. bekezdése, amely megtiltja a meleg párok külföldön kötött házasságának romániai elismerését, sőt a külföldön bejegyzett élettársi kapcsolat elismerését is függetlenül attól, hogy ez azonos vagy különneműek közt köttetett meg.. 
 
Relu Adrian Coman azt sérelmezi, hogy amiatt, hogy a román állam nem ismeri el Robert Clabourn Hamiltonnal 2010-ben Belgiumban kötött házasságát, házastársát megfosztják romániai tartózkodási jogától.

Hirdetés