Képzetlen tanácsosoknak nem jár üléspénz

Már ha megszavazzák azt a törvényjavaslatot, amely közigazgatási képzésre kényszerítené a helyi választottakat.
Hirdetés
Közigazgatási témájú képzés elvégzésére kötelezné a helyi választott tisztségviselőket az a törvénytervezet, amelyet a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ 15 parlamenti képviselője nyújtott be az alsóházhoz. A javaslat értelmében a helyi választott tisztségviselőknek az első mandátumuk elkezdésétől számított öt hónapon belül kellene elvégezniük a képzést, ellenkező esetben megvonnák tőlük az ülésdíjat. 
 
A kezdeményezés értelmében a képzéseket a törvény által erre feljogosított intézményeknek kellene tartaniuk, úgy gondoskodva a szervezésről, hogy öt hónapon belül minden választott tisztségviselőnek lehetősége legyen elvégezni azt. 
 
A tervezet indoklása szerint az elmúlt években gyakran volt példa az országban arra, hogy a gyengén képzett, a helyi közigazgatással kapcsolatos kérdésekben járatlan választott tisztségviselők megszegték a törvényeket, ami különféle rendellenességekhez, sok esetben bírósági perhez vezetett. A kezdeményezők szerint főleg az önkormányzati tulajdonban levő javak bérbe adásával kapcsolatban merültek fel gondok a hiányos ismeretek miatt.

Hirdetés