Eltörölte a parlament a rádió- és televízióilletéket

A szociáldemokraták számos egyéb illeték eltörléséről is rendelkező törvényjvaslatát egyhangúlag szavazta meg az alsóház.
Hirdetés

Eltörölte kedden a képviselőház a rádió- és televízióilletéket. A honatyák egy, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea által beterjesztett jogszabályt szavaztak meg, amely összesen 102 illeték köztük a környezetvédelmi – eltörléséről rendelkezik.

Bár az alsóház pénzügyi bizottság eredetileg kiiktatta a rádió- és tévéilleték eltörlését a tervezetből, a plénumban visszakerült az erre vonatkozó cikkely, a képviselők pedig egyhangúlag, 225 vokssal szavazták meg a törvényt.

A törvényre a Nemzeti Liberális Párt (PNL) honatyái is igent mondtak, mivel álláspontjuk szerint összességében jó. Ugyanakkor mégis fontolgatják, hogy alkotmánybíróság elé viszik, mivel a rádió- és tévéilleték eltörlésével nem értenek egyet.

A közmédia dolgozóinak egy része a napokban tüntetett az illeték eltörlése ellen. Az ellenzők szerint ha elesik ettől a bevételtől, a közmédia kiszolgáltatottá válik a kormánnyal szemben. Az illetékek eltörlését az RMDSZ is ellenezte.

Hirdetés