Szőcs Géza: szükség van a Népszabadság „színére” a sajtópalettán

A költő és miniszterelnöki főtanácsadó szerint sérült a sajtószabadság a lap megszűnésével.
Hirdetés

Tisztázó szándékú állásfoglalást tett közzé Szőcs Géza a sajtószabadság magyarországi helyzetével kapcsolatban. A Magyar PEN Club elnöki tisztségét betöltő költő a napokban ugyanis nyílt levélben utasította vissza a német PEN elnökének vádjait, amelyek szerint a magyar írószervezet nem elég „kormánykritikus”, ezért nem fogadta el a meghívást a Magyar PEN alapításának 90. évfordulóját ünneplő rendezvényre.

Szőcs ugyanakkor a Hír TV riporterének kérdésére kijelentette, hogy a Népszabadság megszűnését csapásnak tartja a magyarországi sajtószabadságra nézve.

A költő – aki Orbán Viktor miniszterelnök kulturális főtanácsadója is – újfent megerősítette: véleménye szerint azt a sajtószabadságot, amelyet a Népszabadság léte is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével – ezzel pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához.

„Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű” – szögezi le. Szőcs emlékeztet arra, hogy a Népszabadságban személyével kapcsolatban is jelentek meg „észbontó valótlanságok, súlyos csúsztatások”, de ez nem személyes kérdés.

Fenyegetőnek tartja az archívum eltüntetésének kockázatát is, mert az közös múltunk része. Álláspontja szerint azzal, hogy a szólás és vélemény szabadsága mellett teszünk hitet, nem feltétlenül azzal értünk egyet, amit mások mondanak, hanem azzal, hogy elmondhassák és megírhassák.

Hirdetés

„És, mint tudjuk, minden igazi demokratától elvárható, hogy akár életét is adja azért, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét” – írja.

„A tordai országgyűlések sorozata négy és fél évszázaddal ezelőtt törvénybe iktatta a vallásszabadságot, a világon először. Vajon mit szólnának a felmenőim, ha azt mondanám nekik, hogy örülök a Népszabadság megszűnésének?” – zárja állásfoglalását Szőcs Géza.

Hirdetés