Csűry István püspökhöz látogatott Nagyváradra Kövér László

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület élete felől érdeklődtek.
Hirdetés

Nagyváradon, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) elnökségénél tett tájékozódó látogatást csütörtökön Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – számolt be honlapján pénteken az egyházkerület.

A közlemény szerint a vendégek az egyházkerület lelki és anyagi élete, a partiumi magyar református emberek helyzete iránt érdeklődtek.

Csűry István püspök köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet az egyházkerület az anyaország részéről kapott több nagyszabású terv megvalósításához. Ezek sorában a nagyváradi egyházkerületi székház, a sződemeteri Kölcsey-központ felépítését, valamint a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium szakműhelyeinek a kialakítását említette.

A püspök tájékoztatást nyújtott a szórványhelyzetről, az egyház közéleti felelősségvállalásáról, és beszámolt folyamatban lévő nagyszabású tervekről és munkálatokról. Utóbbiak között egy járóbeteg-ellátó megépítését, az erdődi Drágffy Gáspár Egyháztörténeti Központ jövő évre tervezett megnyitását, illetve a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából a nagyváradi várban rendezendő Egység Fesztivált említette.

A megbeszélés után a vendégek munkavacsora keretében találkoztak az egyházkerület esperesi karával, ahol kötetlen beszélgetés keretében nyújtottak számukra betekintést az egyházkerület mindennapjaiba – áll az egyházkerület közleményében.

Hirdetés

Az egyházkerület október 21-én tartja tisztújító közgyűlését. A püspöki tisztségre Csűry István az egyedüli jelölt.

A püspököt Tőkés László európai parlamenti képviselő, az egyházkerület korábbi püspöke az elmúlt hónapokban többször azzal vádolta, hogy együttműködött a Securitatéval, a román kommunista politikai rendőrséggel.

Hirdetés