Lengyel művészé a Székelyföldi Grafikai Biennále fődíja

Egy hónapig még meg is nézhetik a műveit, a többi képzőművész alkotásaival együtt.
Hirdetés

Kamil Kocurek lengyel grafikus nyerte el, a negyedik alkalommal megrendezett Székelyföldi Grafikai Biennále fődíját – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kovászna megyei önkormányzat. A kétezer eurós díjat szerda este adták át Sepsiszentgyörgyön a biennále megnyitója utáni gálán.

A lengyel művész a Szoba1 rézkarc, hidegtű, foltmaratás, mezzotinto, vegyes technikát alkalmazó alkotásával érdemelte ki az elismerést. A gálán több – egyenként ezer euró értékű – díjat is átadtak. Maros megye Nagy Pál-díját a kanadai Zenon Burdy, Hargita megye Nagy Imre-díját a lengyel Karol Pomykala, Kovászna megye Plugor Sándor-díját pedig a tajvani származású Chang Yuya kapta.

A Székelyföldi Grafikai Biennáléra 41 országból, 507 képzőművész nevezett be összesen 1238 alkotással. A beküldött munkák közül 312 katalógusban is megjelent.

A tárlat szerda esti megnyitóján Siklodi Zsolt, a szemle kurátora elmondta: idéz az alkotókra bízták, hogy a művek kidolgozásában és kivitelezésében hagyományos vagy modern technikát, netán azok ötvözését választják, a beküldött alkotásokat pedig egyetlen kategóriába, a nyomtatott grafika csoportjába sorolták.

„A biennále kérdésfelvetése nyitott: Mi is a grafika? Sokszorosítási eljárás vagy összetett kommunikációs eszköz, sajátos képalkotási módozat vagy csupán illusztráció, dokumentum vagy életérzés-lenyomat? A Székelyföldi Grafikai Biennále választási lehetőségeket kínált és vizuális választ várt a felvetett meghatározásokra” – idézte a kurátort a közlemény.

Hirdetés

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke szerint a biennále is példázza a régió vezetőinek a törekvését, hogy szellemi gyarapodást biztosítsanak, és modern, intelligens formát adjanak Székelyföldnek.

A Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása november 13-ig nézhető meg a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban.
 

Hirdetés