Hazaengedik a fegyverkereskedőt játszó „színészeket”

Álhírterjesztés miatt ültek két hónapot vizsgálati fogságban a Sky News riportjában nepperként felbukkanó erdélyi magyarok.
Hirdetés
Jogerősen elutasította a legfelső bíróság a DIICOT ügyészeinek kérését, hogy meghosszabbítsa annak a három román állampolgárnak az előzetes letartóztatását, akik nyáron fegyverkereskedőkként jelentek meg a Sky News brit tévécsatorna riportjában, és akikről aztán kiderült, csak megrendelésre játszották el a csempészeket teljesen legálisan birtokolt vadászfegyverekkel. A három férfi szabadlábra, de igazságügyi felügyelet alá kerül.
 
Szántó Mihai Aureliant, Pantics Attilát és Pantics Leventét augusztus 12-én tartóztatták le olyan álhírek és téves információk tudatos terjesztésének gyanújával, amelyek veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. A három férfit a fegyverviselés szabályainak megszegésével és bűnszervezet létrehozásával is gyanúsítják. A 30 napos vizsgálati fogságukat szeptemberben újabb 30 nappal hosszabbították meg.
 
 
A DIICOT a Sky News három brit újságíróját is kihallgatná az ügyben, többek között Stuart Ramsay riportert, aki azóta is azt állítja, a riport nem volt előre megrendezett, és az abban bemutatott férfiak tényleg illegális fegyverkereskedők. A három férfi azt állítja, őket nem riport forgatásához szervezték be, hanem dokumentumfilm illusztrációs anyagához.

Hirdetés