Íme minden idők legtöbb pénzért elkelt román festménye

Adrian Ghenie ezzel megdöntötte a saját rekordját, és „lekörözte” Brâncusi-t.
Hirdetés

Rekordösszegért, 7,1 millió fontért (több mint 35 millió lej) kelt el csütörtökön a londoni Christie’s aukciós ház árverésén Adrian Ghenie román festőművész Nickelodeon című festménye.

Az összeg abszolút román rekordnak számít. Adrian Ghenie előtt csak Constantin Brâncuși műveit adták el millió eurós nagyságrendű összegekért. A 2008-ban készült kompozíció két nagyméretű (2,38 x 4,14 méteres) festményből áll, és az árverés előtt az aukciós ház 1-1,5 millió fontra becsülte az értékét. A londoni árverésen Ghenie A sebész és a lelke című festménye 341 ezer fontért talált gazdára.

Adrian Ghenie ezzel az idén februárban felállított személyes csúcsát döntötte meg. A napraforgók 1937-ben című festményét 3,11 millió fontért adta el a Sotheby’s aukciós ház.

És ő a művész, rá lehet irigykedni:

Az 1977-ben Nagybányán született Adrian Ghenie a kolozsvári Művészeti és Formatervezési Egyetemen szerzett diplomát 2001-ben Ioan Sbârciu tanítványaként.
Első egyéni tárlatát a több társával közösen alapított kolozsvári Plan B galériában tartotta 2006-ban. A Plan B galéria rendezte be a 2007-ben a Velencei Biennále román pavilonját, 2008-ban pedig Berlinben nyitott kiállítóteret.
Adrian Ghenie 2008-tól 2013-ig Kolozsvár és Berlin között osztotta meg idejét, jelenleg a német fővárosban él és alkot.

Hirdetés