Átvette a román légierő a Portugáliától vásárolt F-16-osokat

Tizenkét gépet vettek, ebből hat érkezett már meg Romániába.
Hirdetés

Bensőséges, de igencsak hangos ünnepség keretében, Dacian Cioloş miniszterelnök, valamint Mihnea Motoc román és José Alberto Azeredo Lopes potugál védelmi miniszter jelenlétében vette át pénteken a román légierő azt a hat F-16-os vadászgépet, amelyet Románia Portugáliától vásárolt légi erejének korszerűsítése érdekében.

A feteşti-i légi támaszponton megtartott ceremónián Cioloş kormányfő történelminek nevezte az eseményt, a portugál-román együttműködést pedig kissé erőltetett módon „a latin lelkület teljesítményeként” jellemezte.

Mihnea Motoc szintén történelminek nevezte a pénteki napot, és úgy értékelte, az F-16 Fighting Falcon típusú gépek megvásárlásával jelentősen megnőtt az ország védelmi képessége.

Hozzátette, Románia távlati célja az, hogy az F-16-osokat követően az Egyesült Államok haderejében idén hadrendbe állt ötödik generációs F-35-ös vadászgépeket rendszeresítsen légierejénél.

A ceremóniát követően az egyik gép bedurrantotta a sugárhajtóművet, és rövid légi bemutatóval szórakoztatta a közönséget.

Románia összesen 12 használt, de felújított F-16-ost vásárolt Portugáliától. A következő három gép az év végén, az utolsó három darab pedig 2017 tavaszán érkezik Romániába. A gépek egy része az aranyosgyéresi légi támaszponton állomásozik majd.

Hirdetés

A tizenkét vadászgép 457 millió dollárjába kerül Romániának. Ebből 40 millió dollárba kerül a 30 darab AIM-120C rakéta.

Egy óra repülés egy ilyen vadászgéppel 6000 dollárba kerül, a repülőre fölszerelhető rakéták darabja 100 ezer dollár.

A szintén a Lockheed Martin által gyártott F-35-ösökből jelenleg egy darab 97 millió euróba kerül. A cég szerint ugyanakkor a következő években csökkenhet az ára, mivel a NATO-tagországok megrendelései nyomán csökkennek a gyártási költségek. Ennek nyomán 2019-re egy F-35-ös „csak” 76 millió eurót kóstálhat. Ugyanakkor akár 50 évig is szolgálhat.

Hirdetés