Emberöléssel gyanúsítanak egy orvost és egy nővért

Vérátömlesztés során eltévesztették egy páciensük vércsoportját, a beteg pedig meghalt.
Hirdetés
Az égési sérültek kórházában éppen akkor ügyeletes orvos és nővér ellen indított büntetőeljárást a bukaresti ügyészség, amikor júliusban téves csoportú vért kapott egy ottani beteg, aki napokkal később belehalt a vérátömlesztés következményeibe. 
 
Az orvost és a nővért gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják – közölte az ügyészség csütörtökön. A nyomozást még júliusban indították, amikor az is kiderült, hogy az ország egyetlen, égési sérültekre specializálódott kórházának transzfúziós osztálya több mint egy éve engedély nélkül működött. A minisztériumi vizsgálat is a haláleset mögött emberi mulasztást állapított meg, de azt is, hogy az osztály személyzete mindent megtett a működési engedélyért, erőfeszítéseit viszont a kórház menedzsmentje teljesen figyelmen kívül hagyta.
 
A beteg nőt június közepén utalták kórházba súlyos, kutyaharapás miatt keletkezett sérülésekkel. A vérátömlesztés után hét nappal hunyt el, az intenzív osztály vezetőjének akkori nyilatkozata szerint nem a transzfúzió során elkövetett eljárási hiba miatt.
 

Hirdetés