Sírás a tárgyalóteremben – jogerős ítéletet hirdettek a Microsoft-ügyben

Börtönbe megy egy volt miniszter, de Elena Udrea exférje is.
Hirdetés

Jogerős ítéletet hirdetett hétfőn a legfelső bíróság az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupciós ügyében, a Microsoft-dossziéként elhíresült perben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kilenc volt miniszter ellen kezdeményezett bűnvádi eljárást 2014 szeptemberében a több kormányt is érintő, számítástechnikai közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben, első körben pedig négy személy ellen emelt vádat.

A bíróság idén márciusban döntött alapfokon az ügyükben, ezeket az ítéleteket most szigorította a legfelső bíróság:

Gabriel Sandu volt távközlési miniszter: 3 év (alapfokon két év) letöltendő szabadságvesztés,
Gheorghe Ștefan, Piatra Neamţ volt polgármestere: 6 év (alapfokon 3 év) letöltendő,
Dorin Cocoș üzletember: 2 év 4 hónap (alapfokon 2 év) letöltendő,
Dumitru Nicolae üzletember: 2 év 4 hónap letöltendő (alapfokon 1 év 6 hónap felfüggesztett).

Emellett a bíróság elrendelte jelentős pénzösszegek elkobozását is az elítéltektől: Cocoş (aki egyébként Elena Udrea egykori turisztikai miniszter exférje) 9 millió eurót, Ştefan több mint 3 millió eurót, Sandu több mint 2 millió eurót, Nicolae pedig több mint 2 millió dollárt és 1 millió eurót fizet majd vissza az államnak. A DNA szerint egyébként a vádlottak 27 millió euróval károsították meg az államot Microsoft-ügyben.

Dumitru Nicolae az ítélethirdetés előtt sírva fakadt a tárgyalóteremben. A bíróság előtt azt mondta: két fia van és nagyon sajnálja mindazt, amit tett.

Mi is az a Microsoft-ügy?
Az ügyészek szerint az oktatási, az informatikai és a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el több cégtől, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. A Microsoft, a Fujitsu Siemens Computers, a Compaq és a SIVECO a legismertebb azok közül a cégek közül, amelyek így bevásárolták magukat a közszférába.
A per tárgyalása közben a vádlottak arról vallottak, hogy a 2009-ben Romániában kormányon lévő jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL) választási kampányát finanszírozták azokból a kenőpénzekből, amelyek a Microsoft-ügyben cseréltek gazdát. Traian Băsescu volt államfő korábban úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy választási kampányához a PDL bűncselekményekből származó pénzt használt volna.
Az ügy további gyanúsítottai: Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu és Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszterek, Dan Nica, Valerian Vreme, Adriana Țicău volt távközlési miniszterek, Mihai Tănăsescu volt pénzügyminiszter és Șerban Mihăilescu, a kormányfőtitkárság miniszteri rangú volt vezetője. Elena Udrea korábbi turisztikai miniszter is érintett az ügyben, ellene is vizsgálatot indított a DNA.
A DNA szerint mind a cégek által felajánlott 15-20 százalékos árengedményt az üzletben részt vevő cégek vezetői jutalék gyanánt zsebre tették, illetve a politikai döntéshozók megvesztegetésére fordították.
2004-ben az Adrian Năstase vezette szociáldemokrata (PSD) kormány volt hatalmon, 2009-ben pedig a PDL-PSD nagykoalíció, majd a PDL kisebbségi kormánya állt az ország élén Emil Boc (PDL) miniszterelnök vezetésével.

Hirdetés