Romániai látogatásra hívják Ferenc pápát a katolikusok

A római katolikus és görög katolikus egyházfők nagyváradi tanácskozásukon döntöttek Ferenc papa meghívásáról.
Hirdetés

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia romániai látogatásra hívja Ferenc-pápát – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményben a római katolikus és görög katolikus egyházfők közös testülete. A püspöki konferencia az elmúlt napokban Nagyváradon tartott ülésén döntött a pápa meghívásáról, mely szerintük kifejezi az ország katolikus híveinek az óhaját. A meghívót ezután küldik el a Vatikánba.

„A Szentatya látogatása minden bizonnyal Szent Péter utóda atyai gondoskodásának volna a jele mindenki számára” – áll a közleményben. A nagyváradi egyházmegye által szervezett háromnapos tanácskozás keretében a püspökök együtt imádkoznak a májusban elhunyt Tempfli József megyés püspök sírjánál. A nagyváradi várban közös imát mondtak a Szent László király által építtetett és a régészek által nemrég feltárt ősi székesegyház falainál, majd szentmisét mutattak be a vártemplomban.

A püspöki konferencia tagjai kedden részt vettek annak a kiállításnak a megnyitóján, amely a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kilencszáz éves történetét mutatja be. A püspökség és a Nagyváradi Vár és Várostörténeti Múzeum közös kiállítása Szent László király alapításától az egyházmegye első, középkori felvirágzásán, a tatárdúlások és török hódoltság okozta pusztuláson át a püspökség második, újkori megerősödéséig mutatja be az egyházmegye történetét és tárgyi örökségét. 

Hirdetés