Budapesti robbantás: a támadás célpontjai a rendőrök voltak

Két gyalogos járőr megsérült, egyikük, egy 23 éves rendőrnő állapota súlyos.
Hirdetés

Frissítés (20 óra) 

Robbantás történt szombat éjjel a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak. A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi – jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón. Elhangzott: házi készítésű repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet robbant szombat éjjel a fővárosi Teréz körúton.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberölés kísérlete miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Papp Károly ismertetése szerint több száz rendőr dolgozik az ügyön, és együttműködnek a Terrorelhárítási Központtal, valamint a polgári titkosszolgálatokkal is. Éjszaka megkezdték a szemlét, a tanúkutatást, a szakértőket is bevonták, és 145 kamerafelvételt is lefoglaltak.

Frissítés (18 óra)

A Híradó értesülései szerint a környéken lévő térfigyelő kamerák felvételei szerint az Oktogonnál történt robbanás előtt nem sokkal valaki egy táskát helyezett el az üzlet előtt, az robbanhatott fel. Nagy valószínűséggel egy házi készítésű robbanószerkezet lehetett.

———————————————————————————————————————

A magyar főváros egyik legforgalmasabb, turisták által látogatott Király utca és a Teréz körút kereszteződéséhez közel ismeretlen eredetű robbanás történt szombat késő este. A rendőrség körbezárta a környéket, helyszínelők vizsgálták a robbanás körülményeit az elhagyott földszinti üzlethelyiség környékén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg, és további sérültek nincsenek – közölték vasárnap hajnalban a police.hu rendőrségi honlapon.

Hirdetés

Fotó: Balogh Zoltán, MTI

22 óra 30 perc körüli időpontban a VI. kerületi Teréz körúton történt a robbanás, eredete egyelőre ismeretlen. „A robbanás következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre megsérült – mindkettőjüket kórházba szállították. A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek” – áll a tájékoztatásban. A rendőrség – szakértők bevonásával – megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végzett. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.

A rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárta az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emeltek a Király utcában is. A BRFK mellett a rendőrségi tűzszerészek és a Készenléti Rendőrség egységeit is látni a körzetben – jelentették az MTI tudósítói.

Fotó: MTI, Mihádák Zoltán

A sajtó értesülése szerint szöges bomba robbanhatott, vagyis egy szögekkel megpakolt csőbomba. Az ilyen primitív robbanószerkezetek a robbanás után szétszóródó szögekkel okoznak sérüléseket a robbanás körzetében tartózkodó emberekben.

A környéken található házakat kiürítették, a lakókat csak vasárnap reggel fokozatosan engedték vissza otthonukba. Akik nem tudták igazolni lakhelyüket, egy melegedő buszon tartózkodtak. 

Hirdetés