Mégis Maros megyében indul az RMDSZ-listán Biró Zsolt?

Ha Verestóytól függne, igen. Az udvarhelyszékieknek ugyanis nem kell az MPP elnöke.
Hirdetés

Egyáltalán nem biztos, hogy Biró Zsolt MPP-elnök az udvarhelyszéki RMDSZ jelöltlistáján szerepel majd befutó helyen, akkor sem ha erről az RMDSZ vezető testülete, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) döntött szeptember elején.

Az udvarhelyszéki RMDSZ ugyanis csütörtök este tartotta a képviselő- és szenátorjelölteket rangsoroló ülését, ott pedig a résztvevők igencsak ellenségesen viszonyultak ahhoz a lehetőséghez, hogy Biró Zsolt az ő képviselőlistájukon kapjon befutó helyet.

A széki RMDSZ-szervezet elnöke pedig a nagy hatalmú Verestóy Attila szenátor, akit ismét a felsőházi jelöltlista befutó első helyére szavaztak a résztvevők, és aki szerint Biró Zsoltnak az RMDSZ Maros megyei listáján kellene indulnia.

A képviselőjelöltek listájának biztos befutó helyére Birtalan József került a rangsoroló ülés résztvevőinek szavazata nyomán. Mint ismeretes, ezt a helyet ajánlotta fel a SZÁT szeptember 9-én az MPP-nek, amelynek vezetése úgy döntött, hogy Biró Zsolt pártelnök lesz az udvarhelyszéki jelölt.

Kelemen Hunor (fotó: Udvarhelyszéki RMDSZ)

Hirdetés

Úgyhogy hiába érvelt az ülésen részt vevő és felszólaló Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a SZÁT döntése mellett, be kellett jelentenie, hogy a SZÁT még nem véglegesítette a döntést, és szeptember végén visszatérnek a Biró-ügyre.

A felszólaló helyiek kivétel nélkül Biró Zsolt befogadása ellen szólaltak fel, köztük olyan polgármesterek is, akik tizenötödmagukkal aláírták azt a beadványt, amelyben kérik az RMDSZ vezetését, hogy változtassák meg a fejük fölött meghozott döntést.

Az udvarhelyszéki RMDSZ tehát kijelölte saját, biztos befutó képviselőjelöltjét, a kérdés az, hogy szeptember végén a SZÁT szembemegy a területi szervezet döntésével és nem utolsósorban Verestóy Attila álláspontjával.

Hirdetés