A Sárga Csikó ismét belovagol Kolozsvárra

A Filmtettfeszten lel gazdára, ahová (Film)galoppban fog megérkezni.
Hirdetés

Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, a Primanima filmfesztivál alapítója kapja idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle nagydíját, a Sárga Csikó Díjat – adja hírül a Filmtett Egyesület közleménye. Patrovits a díjat a Filmtettfeszt október 9-én, 19 órakor kezdődő záróünnepségén veszi át a kolozsvári Győzelem moziban.

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat 2012-ben alapította a Filmtett Egyesület. Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.

Patrovits Tamás kapja idén a Filmtettfeszt Sárga Csikó Díját

Az erdélyi képzőművészek – idén a nagyváradi Szép Jankó Noémi – által készített trófeával 2015 óta egymillió forint pénzjutalom is jár a magyarországi Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának jóvoltából. A  korábbi díjazottak időrendben: Durst György, Buglya Sándor, Muhi András és Balogh Zsolt.

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét idén október 5. és 9. között rendezik meg 16. alkalommal. A rendezvénynek tavaly óta erdélyi magyar kisjátékfilmes versenyprogramja is van, a Filmgalopp, amelynek szintén egymillió forint értékű díjáról közönségszavazás dönt.

A kolozsvári központon kívül, helyi szervezőpartnereknek köszönhetően 11 másik erdélyi városban is lesznek vetítések, közönségtalálkozók, illetve más kísérőprogramok. A központi rendezvénnyel párhuzamosan zajlik a Filmtettfeszt Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Szatmáron,  Zilahon és Aradon (utóbbi helyszínen egy héttel később, október 13-14-én).

Hirdetés

Hasznos információkért érdemes a fesztivál honlapját böngészni, hamarosan a program is elérhető lesz.

És itt a Sárga Csikó Díj teljes életnagyságban:

Hirdetés