Művészi kirakatok Sepsiszentgyörgyön – elkezdődött a 4. pulzArt fesztivál

A cél: az alkotói szabadság kiteljesedése.
Hirdetés

Az alkotói szabadság támogatása mellett kötelezte el magát Sepsiszentgyörgy önkormányzata, a pulzArt kortárs összművészeti fesztivál pedig a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozat legmarkánsabb rendezvényévé vált – derült ki Sztakics Éva-Judit alpolgármester megnyitó szavaiból. Ha egy városban a kulturális élet fejlesztésére teszik a hangsúlyt, az a gazdasági életet is megpezsdíti – hangsúlyozta Sztakics Éva-Judit.

A fesztivál hivatalos megnyitóját csütörtökön kora délután tartották a város új főterén, majd a résztvevők, kíváncsian a VitrinArt program eredményeire, kirakatnéző túrára indultak. A művészet és a vállalkozói szféra szerencsés találkozása ez a projekt, amelyben hét képzőművész és hét belvárosi bolt tulajdonosa együttműködésének köszönhetően, megújultak az üzletek kirakatai, emelte ki Veres Nagy Tímea programfelelős.

Első megálló a Sándor házaspár által működtetett Júlia ajándékbolt volt, ahol Veres Imola csíkszeredai képzőművész az ősz témáját felhasználva, harmonikus, részletgazdag, saját alkotásokkal is színesített kirakatot hozott létre.

A Luxor férfi divatáru kirakatába Péter Eszter sepsiszentgyörgyi képzőművész olyan papíröltönyt készített, amelynek galléra megsokszorozódik, így válik „szárnyaló” műalkotássá. Simon Rozália, a bolt tulajdonosa, elmondta, örömmel fogadta a kezdeményezést, régóta kívánta a változást, nyitott a folytatásra is.

Hasonlóképpen beszélt Kópis Zoltán, a mézesbolt tulajdonosa, kiemelve, hogy azonnal éreztette a hatását az átrendezett kirakat, megállnak az emberek, megnézik, erre korábban nem volt példa. Ferencz S. Apor csíkszeredai képzőművész a korabeli fotókkal, régi és modern, méhészethez szükséges tárgyakat rendezett el kellemes, vonzó módon.

A hét boltból talán a legnagyobb kihívást a Dajka jelentett, a bababoltnak ugyanis nincs hagyományos értelemben vett kirakata, viszont az üzlet jellegéből adódóan annál több a felhasználható szép anyag. A Művészeti és Népiskola két diákja, Nagy Beáta és Kocsis István, a bolttulajdonos Oláh Józseffel közösen nagyobb terveket és álmokat is szőtt, a tűzfalat is bevonva, egy egész épületet átölelő koncepción dolgoznak.

Hirdetés

György Eszter, Csíkszeredában élő, sepsiszentgyörgyi származású képzőművész elmondta, örült, hogy a kézműves bolt kirakatát kellett berendeznie, ugyanis közel áll hozzá ez a világ, ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy a kézműves termékek használhatóságára tegye a hangsúlyt az átrendezett kirakatban.

Szerderjesi Szidónia, csíkszeredai származású, Sepsiszentgyörgyön élő képzőművész letisztult, skandináv stílusban elrendezett kirakatot alakított ki a Natur Island bioboltnak, amelyet Fekete Bálint által tervezett, újrahasznosított kartonból készült polcrendszere gazdagít. Modern, fiatalos lett a kirakat, szükségünk volt rá, nyugtázta az elképzelést Csutak Zita tulajdonos.

Az utolsó megtekintett kirakat a Bubu Cris turkálóé volt, amely jó példa, hogy egy használt ruhákat forgalmazó üzletbe is lehet rendkívüli kirakatot álmodni, ezt a VitrinArt keretében Bagoly Zsuzsa és Daczó Enikő, sepsiszentgyörgyi képzőművészek tették meg.

(közlemény)

Hirdetés