Az EP főtárgyalója 2019-ig kitenné a briteket az unióból

És persze felszólította a brit kormányt, hogy jelentse már be hivatalosan is a kiválást.
Hirdetés
Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólította fel az Egyesült Királyságot a kiválási tárgyalásokon az Európa Parlamentet (EP) képviselő Guy Verhofstadt kedden Strasbourgban, hogy a szigetország 2019-re hivatalosan is elhagyhassa az uniót.
 
Sajtótájékoztatóján a volt belga kormányfő fontosnak nevezte, hogy a 2019-es európai parlamenti választásokig lezáruljanak a brit kilépésről szóló tárgyalások. „El sem tudom képzelni, hogy anélkül kezdjük el a következő törvényhozási ciklust, hogy nem született meg a megállapodás” – mondta. Verhofstadt arra figyelmeztetett, hogy 
 
az uniós egységes belső piachoz való hozzáférés érdekében London kénytelen elfogadni a személyek mozgásának szabadságát, a kettő elválaszthatatlan egymástól. 
 
Mint mondta, az Európai Parlament álláspontja rendkívül világos ebben a tekintetben.
 
Theresa May brit miniszterelnök nemrégiben kijelentette, országa legkorábban a jövő év elején aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely az EU-tagság megszűnésének folyamatát szabályozza.
 
Az uniós intézmények közül az Európai Parlament jelölte meg utolsóként a Brexitről folytatandó tárgyalások tagját Guy Verhofstadt személyében, aki jelenleg az EP liberális frakciójának elnöke.
 
Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Hirdetés