A németek is Magyarország védelmére keltek

A luxemburgi külügyminiszter magára maradt a kizárást követelő nyilatkozatával.
Hirdetés

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egyáltalán nem tartja jó ötletnek luxemburgi kollégája, Jean Asselborn felvetését Magyarország kizárásáról az Európai Unióból.

„Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt. Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón. Néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat” – fogalmazott a német külügy vezetője.

„Ez nem egy egyeztetett európai álláspont”

– sietett leszögezni Steinmeier egy rigai konferencián.

Ennél is egyértelműbben fogalmazott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki szerint elfogadhatatlanok Asselborn szavai.
Úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.

„Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja” – szögezte le Kurz, és aláhúzta:

„tiszteletre van szükség,

hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke”.

Hirdetés

Csehország is megvédte Magyarországot: az ügyben megszólalt Bohuslav Sobotka miniszterelnök és Milos Zeman köztársasági elnök is. Zeman szóvivője szerint a luxemburgi külügyminiszter kijelentései rendkívüli károkat okoznak az Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek.

Sobotka pedig úgy véli:

Asselborn kijelentései a nonszensz kategóriába esnek,

Magyarország kizárását elutasítja, az efféle kijelentéseket árokásásnak tartja.

Litvánia és Lettország külügyminiszterei is elutasították a luxemburgi külügyér felvetését.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen, de akár véglegesen is ki kellene zárni az Európai Unióból az olyan országokat, mint Magyarország, amely kerítéseket épít a menekültek ellen, nem tartja tiszteletben a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.
„Magyarország nem áll távol attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen” – mondta.
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter luxemburgi kollégája vádjaira reagálva kijelentette: Asselborn „nagyképű, frusztrált, komolytalan” figura, aki „rendes nihilistaként” fáradságot nem ismerve dolgozik az európai biztonság és kultúra lerombolásán.

Hirdetés