Plágiummal vádolják a plágiumvizsgáló bizottság tagját

Petre Tobă volt belügyminiszter másolt doktoriját minősítette eredetinek.
Hirdetés

Plágiummal vádolják azt az egyetemi tanárt, aki tagja volt az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) háromtagú szakbizottságának, amely megállapította, hogy Petre Tobă belügyminiszter doktori disszertációja nem plágium.

Marin Claudiu Ţupulant, a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia egyetemi tanárát a CRJI oknyomozó újságíró csoport vádolja azzal, hogy plagizált öt, 2012 és 2014 között írt cikkében.

A CRJI közli egy egyetemi tanár véleményét, miszerint Ţupulan cikkei esetében masszív és szándékos másolás azonosítható, akárcsak korábban Tobă disszertációja kapcsán. Az oknyomozók kiderítették, hogy a rendőrakadémia tanárának egyik kilenc oldalas cikke teljes mértékben megegyezik egy korábban megjelent kötet egyik részével. Ţupulan még az elütéseket is átvette az eredeti cikkből – állapítják meg.

A CNATDCU a múlt héten elutasította a szakbizottság jelentését miszerint Petre Tobă nem plagizált. A testület szerint a szakbizottság jelentése felületes, pontatlan és elentmondásos.

Hirdetés

Petre Tobă plágiumügyét a PressOne portál robbantotta ki tavaly ősszel, miután kiderítették, hogy az akkori belügyminiszter (korábbi országos rendőrfőkapitány) doktori disszertációja máshonnan lopott szövegek gyűjteménye.

Tobă szeptember elsején lemondott, de nem a plágium miatt, hanem amiatt, hogy a DNA vizsgálatot indított ellene bűnpártolás gyanújával.

Hirdetés