Tovább trükköznének a plágiumügyek szankcionálásával

Korlátoznák, milyen szempontok alapján lehet vizsgálni a plágiumügyeket.
Hirdetés

Nem könnyíti meg a képviselőház a doktori disszertációjuk megírása során plagizáló közszereplők felelősségre vonását: az alsóház oktatási bizottságában olyan módosítást fűztek a 4/2016-os, a doktori disszertációk szakmai vizsgálatáról szóló kormányhatározathoz, amelynek értelmében az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU) a dolgozat megírásakor hatályos szabályok szerint kell a plágium tényét vizsgálnia.

A Klaus Johannis államfő által megfontolásra visszaküldött tervezethez a bizottság csupán ezt az egy kiegészítést fűzte, amelyet 11-7 arányban fogadott aztán el a bizottság.

Jelenleg lényegesen jóval szempontok alapján kell elbírálni a dolgozatokat, mint akár egy évtizeddel ezelőtt.

Marian Popescu, a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottságának elnöke – aki korábban Victor Ponta volt miniszterelnök és Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes disszertációja esetében is jelezte a plágium tényét – úgy vélekedett, hogy a képviselőház megpróbálja „bebiztosítani” a törvénytelenül szerzett doktori címeket.

Mint rámutatott, 2000-ben még nem volt pontosan, törvényileg szabályozva, mi számít plágiumnak. „Megpróbálják elkerülni, hogy ki kelljen mondani a lopás szót” – vélekedett Popescu, aki szerint valaki szövegét ellopni és a sajátunkként felhasználni egyenértékű azzal, mintha valakinek a pénzét lopnánk el.

Hirdetés