Az EMNT „kihelyezett kormányablakként” működik a kvótanépszavazáson

A politikai üzenet helyett a segítségnyújtásra helyezik a hangsúlyt, és kommunikációs kampányt is indítanak.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárttal karöltve abban szeretne segíteni a minden voksolni kívánó, Romániában élő magyar állampolgárnak, hogy leadhassa szavazatát a kvótareferendumon, függetlenül attól, hogy melyik opciót választja – mondta el Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet Tiboldi László alelnökkel, csíki területi elnökkel és Hupka Félix közép-erdélyi alelnökkel közösen tartott Kolozsváron.

Az EMNT irodahálózata

a regisztrációban és a levélszavazatok begyűjtésében, illetve külképviseletekre való elszállításában

kíván segédkezet nyújtani a külhoni magyar állampolgároknak.

Az október 2-i népszavazáson a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Az előbbivel igyekezni kell, mert a regisztrációs folyamat szeptember 17-én lezárul. A levélszavazatok begyűjtése érdekében pedig körutakat szerveznek, igyekeznek eljutni minél több településre, a helyi, civil szervezetekkel, egyházakkal, magánszemélyekkel való kapcsolataikat is „bevetik” – hangzott el. A szavazatoknak ugyanis október 1-ig el kell jutniuk a budapesti Nemzeti Választási Irodához.

Kiderült, hogy

a nemzeti tanács partiumi szervezetei a „legszorgalmasabbak”,

a bihariak már el is kezdték a munkát, regisztrációt népszerűsítő karavánt indítottak, Székelyföld és Közép-Erdély ezután indítja a kampányt.

Hupka Félix elmondta, hogy az EMNT közép-erdélyi irodái (de másutt is) meghosszabbított programmal működnek a kampányidőszakban, és igyekeznek eljutni minél több olyan településre is, ahol nincs gyűjtőpont, hogy az összesített szavazatokat elszállítsák Magyarország erdélyi külképviseleteire.

Aki tájékoztat: Tiboldi László, Sándor Krisztina és Hupka Félix|Fotók: Katona Mihály

Hirdetés

Tiboldi László emlékeztetett, hogy mintegy 265 ezer határon túli magyar állampolgárt vettek fel eddig a választói névjegyzékbe, ennek – becsléseik szerint – mintegy kétharmada származhat Erdélyből. Az alelnök mindenekelőtt az azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésének fontosságára hívta fel a figyelmet, mivel a 2014-es magyarországi választásokon nagyon sok volt az érvénytelen szavazat, ezek jelentős része az azonosító nyilatkozatok hibás kitöltésének eredménye.

Az EMNT arra kéri a választópolgárokat, hogy a biztonság kedvéért a levélszavazatok eljuttatása céljából

ne a román posta szolgáltatásait vegyék igénybe.

Figyelmeztetett, hogy a nyilatkozatot teljes névvel kell aláírni, és a Magyarországon érvényes azonosítási adatokkal (vagyis lakcímkártyán vagy útlevélen szereplő személyi adatokkal) kell kitölteni, mert csak azt vehetik figyelembe – még akkor is, ha az említett adatok hibásak.

Újságírói kérdésre válaszolva Sándor Krisztina kifejtette: pusztán az azonosító nyilatkozatok kitöltésében segédkeznek, a szavazólap kitöltésében nem, hiszen az titkos. „Egyfajta kihelyezett kormányablakként fogunk működni” – fogalmazott.
Az ügyvezető elnök azt is elmondta, hogy a lakosság informálása céljából

kommunikációs kampányt indítanak,

online felületeken, a nyomtatott sajtóban, valamint az utcai hirdetés eszközeit igénybe véve.

Kérdésünkre azt is elárulta, hogy a kampány tájékoztató, információs jellegű lesz, nem politikai üzenetet kívánnak közvetíteni vele. Az EMNT álláspontja közismert, Tőkés László elnök már „letette a voksot” a NEM szavazat mellett, úgyhogy most a segítségnyújtásra helyezik a hangsúlyt – szögezte le.

Hirdetés