A csíksomlyói búcsú UNESCO-tagságát fúrja a kormány?

Korodi Attila levélben tiltakozik és kéri: ha kifogásolnivalójuk van, azt közöljék egyértelműen.
Hirdetés

Az elmúlt hetekben terjedt el a hír, hogy a kormány visszavonná a csíksomlyói búcsú felterjesztését az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szellemi kulturális világörökség listájáról. Az ügyben az RMDSZ tisztségviselői többször is felszólaltak, ezúttal Korodi Attila, Csíkszereda, illetve Csíksomlyó parlamenti képviselő szólt hozzá a témához.

A honatya levélben fordult Dacian Cioloș miniszterelnökhöz, valamint Corina Șuteu kulturális- és Lazăr Comănescu külügyminiszterhez, amelyben a csíksomlyói pünkösdi búcsú és az idén 500 éves csodatevő kegyszobor szerepére és fontosságára hívta fel a figyelmet – tájékoztat a szövetség hírlevele.

Korodi figyelmeztette a kormány vezetőit, hogy az öt évvel ezelőtt elindított procedúra a végéhez közeledik, év végén sor kerül az UNESCO-nál a végső szavazásra, és arra kérte őket, az előző kormányokhoz hasonlóan támogassák, hogy a csíksomlyói búcsú felkerüljön a fent említett listára. Hozzátette azt is, hogy amennyiben kifogásolnivalójuk van, azt közöljék egyértelműen.

Románia Európában mindig multikulturális államként határozza meg magát, a csíksomlyói búcsú felkerülése az UNESCO szellemi kulturális világörökség listájára pedig pontosan egy olyan elem, amellyel tényleg Európa-szerte büszkélkedhetne – zárul Korodi Attila levele.

Hirdetés