Épp kitüntették Gergely Balázst

A Pro Cultura Hungarica díjat kapta meg a Kolozsvár 700 éves városi szülinapját ünneplő tömeg előtt.
Hirdetés
Gergely Balázst, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét a magyar állam Pro Cultura Hungarica díjjal tünteti ki – jelentette be ebben a pillanatban Németh Zsolt magyar országgyűlési képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. 
 
A kitüntetést pár perce jelentette be Németh Zsolt az idei, hetedik Kolozsvári Magyar Napokon, ahol a város magyar elöljárói ünnepi beszéddel ünneplik épp Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóját. Az ünneplés részeként egy órával korábban 700 üveg pezsgőt bontottak, hogy mindenki koccinthasson a kerek évfordulóra, hamarosan pedig Erkel Ferenc Hunyadi László című operájának szabadtéri előadása következik a Főtéren.
 
A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgárok részére adományozható – ismerteti a Wikipédia. A díjat 1985 óta ítélik oda, túlnyomó többségében művészeknek.
 

Hirdetés