Tudja, ki alkotta meg a világ első sztereoszkopikus épületvetítését?

Ez az ember. Erdélyi. És világsztár. Közben meg iszonyatosan szerény.
Hirdetés

Kezdjük messzebbről. Péntek este tíz óra körül, a Hunyadi László operaelőadás után egészen rendkívüli élményben lesz része a magyarnapozó közönségnek. (A hétszázát, biza!) Egy háromdimenziós épületvetítésről van szó.

És akkor nézzük közelebbről. Kedden délután egy nagyon szerény fiatalemberrel találkozhatott bárki, aki betévedt a KMN olimpiai udvarának előadótermébe. A neve: Bordos László Zsolt. (Művészneve: Bordos.ArtWorks.) A brassói születésű alkotó gyerekkorától kezdve imádta a festészetet. Aki meglátogatja honlapját, megtekintheti az alkotásait IS. Aztán felvételizett a budapesti képzőművészeti egyetem festészeti szakára. Fel is vették, ám épp ott történt, hogy a fiatalember kiábrándult a festészetből és beleszeretett a 3D animációba. Ám itt ne a hollywoodi rajzfilmekre gondoljunk. Bordos fejében az munkált, hogyan lehetne a 3D technológiákat képzőművészeti kifejezőeszközként használni. Az épületvetítők első generációjához tartozó alkotóként 2002-ben kezdte el kivetíteni alkotásait.

És itt álljunk meg egy pillanatra. Mi is az az épületvetítés? Természetesen van neki tudományos meghatározása, de inkább beszéljenek a képek. Ezt jelenti:

Bordos.ArtWorks: Genf, 2013

 

Vagy ezt:

Hirdetés

Bordos.ArtWorks: Mexico City, 2015

 

És ezekkel a csodákkal Bordos berobbant a nemzetközi porondra. Hatalmas szakmai karriert futott be világszerte panoráma-vetítéseivel. Los Angelestől New York-ig, Dubajtól Párizsig, Genftől Kölnig, Shanghaitól Moszkváig, Budapestig, Temesvárig, Marosvásárhelyig… és most Kolozsvárig. Az épületvetítéseken kívül Bordos színházi és operaelőadások vetített hátterét is nagy szakértelemmel alkotja meg, és, amint mondja, szoros szálakkal kötődik ehhez az alműfajhoz.

Övé volt a világ első sztereoszkopikus épületvetítése, amelyet Genfben láthatott a világ. Ugyancsak az ő nevéhez köthető Európa első állandó kültéri épületvetítése, a lökösházi Bréda-kastély falain.

Egy szó, mint száz: igazi szupersztárral találkozhatott a közönség. Aki kedvesen és szerényen mesélt saját életútjáról, no meg a vetített kép történetéről. A következtetés: péntek este igazi csodá vár mindazokra, akik kijönnek Kolozsvár Főterére. Olyan, mint ez:

 

Hirdetés