A Katedrálisnak a „Nagy Egyesülés” centenáriumára el kell készülnie!

Legalábbis erre hajt a őfőboldogságossága, Dániel pátriárka. De nagyon gátlástalanul!
Hirdetés

100 év múlva e sorok már feledésbe merültek, szerzőjük pedig már csak egy emlék lesz az unokák és dédunokák családi albumában. Ezzel szemben a Nemzet Megváltása Katedrális Bukarest egyik meghatározó épülete lesz, Dániel pátriárka nevét pedig a szent létesítmény magasságos felépíttetőjeként fogják említeni országszerte minden imában.

Az idő múlásával és társadalmi hatásuk enyhülésével általában megváltozik a megalomániás épületekkel és építményekkel kapcsolatos történelmi perspektíva. Ugyanúgy, ahogy mi is csodálattal nézzük most az egyiptomi piramisokat és az európai fővárosok fenséges katedrálisait, több tíz vagy száz év múlva Bukarest lakói és a városba érkező turisták is elragadtatással néznek majd a Nemzet Megváltása Katedrálisra. Nincs új a nap alatt. Ez történik ma, például a Parlament Palotájával, a Nicolae Ceauşescu által építtetett szörnyűséggel, mely a Bukarestbe érkező turisták egyik leggyakoribb úti célja.

Ennek ellenére valami nincs rendben a Nemzet Megváltása Katedrális ügyében. Nem az a zavaró, hogy megépítik, hanem az

a nyomásgyakorlás, amit Dániel pátriárka fejt ki a politikai tényezőkre,

hogy megszerezze a minél gyorsabb befejezéshez szükséges pénzt. Ez a nyomásgyakorlás a választási években már zsarolás formáját ölti. Nehezen érthető a pátriárka mániája, hogy 2018-ra fejezzék be a katedrálist. Az, hogy ekkor lesz az 1918-as Nagy Egyesülés századik évfordulója, csak marketingkérdés a BOR (Román Ortodox Egyház – a szerk.) részéről. A pátriárka történelmi évfordulóhoz akarja kötni a katedrális felavatását. De jeles dátum máskor is lesz (2059 – a fejedelemségek egyesülésének 200., 2077 – Románia függetlenné válásának 200. évfordulója). Végül is az ilyenfajta építmények több tíz vagy éppenséggel több száz év alatt készültek el. A barcelonai Sagrada Familia még ma sincs kész, holott építését 1882-ben elkezdték. Az egyház marketingügyei helyett Dániel pátriárkának, a román ortodoxok pásztorának az általa képviseltek szenvedéseire és szükségleteire is gondolnia kellene. Például sok fővárosi és vidéki, a helyi közigazgatásnak alárendelt kórházra nincs elég pénz, hogy a páciensek kezeléséhez szükséges biztonsággal rendelkezzenek, mint ahogy az iskolák egy része is alkalmatlan a feladatára.

Hirdetés

Az egyszerű románok gondjaira süket és vak Dániel pátriárka egyelőre 10-10 millió lejnyi adományt kért a fővárosi kerületi polgármesteri hivataloktól a Nemzet Megváltása Katedrálisra, a Főpolgármesteri Hivataltól pedig 3,5 millió eurót.

A követelések összesen nagyjából 4,8 millió eurót tesznek ki.

Nem számoljuk ide azt az 1 millió eurót, amit az Antim kolostor helyreállítására kértek a Főpolgármesteri Hivataltól, mely szintén fontos építészeti és ökumenikus létesítménye Bukarestnek és melyen sürgős megerősítési munkákat kell elvégezni. Ebből a pénzből sok mindent meg lehet valósítani. Óvodák építhetők, iskolákat lehet kijavítani, kórházakat felszerelni… nemcsak Dániel pátriárka megalomániás ambícióját kielégíteni, hogy ő vágja át a szalagot a Nemzet Megváltása Katedrális átadásán.

Hirdetés