Stratégiánk már van a korrupció ellen

Többezer ítélet korrupciós ügyekben, de a kár töredékét sikerült csak behajtani. Jön az átláthatóság kultusza?
Hirdetés
A korrupció elleni harc nemcsak az állam, hanem minden egyes állampolgár felelőssége – hangoztatta Raluca Prună, a kormány igazságügyi minisztere pénteken, amikor bemutatta az ország 2016-2020-as időszakra szóló korrupcióellenes stratégiájának tervezetét.
 
A tárca 90 közintézmény, civil szervezet és vállalkozás bevonásával dolgozta ki a stratégiát, amelyet június közepén honlapján nyilvános közvitára bocsátott. A javaslatok nyomán kidolgozott kormányhatározat tervezetét ismertette pénteki sajtóértekezletén a miniszter.
 
Románia az utóbbi években figyelemre méltó eredményeket ért el a korrupcióellenes harc terén, jól működő igazságszolgáltatása van, ami „egyeseket kétségbe ejt” – jegyezte meg a tárcavezető. Az előző négyéves időszak kiértékelése azonban arra a következtetésre juttatta a tárcát, hogy a nagy sajtóvisszhangot keltő 
 

ügyészségi leleplezések elrettentő hatása önmagában nem elég: 

a megelőzésre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, elsősorban a közbeszerzések terén. Az utóbbi négy évben évente 3500-4000 korrupciós ügyben hoztak ítéletet a román bíróságok, ám az elkövetők által okozott kárnak alig töredékét sikerült behajtani. Prună rámutatott: 
a következő négy évben az „átláthatóság kultuszát” akarják kifejleszteni a hazai hivatalokban. 
A korrupcióellenes stratégia megvalósítása 100 millió euróba kerül, az összeget az állami költségvetésből és uniós támogatásból fedeznék. 
 
Ez az összeg alig ötöde annak a félmilliárd eurónak, amit a korrupciós ügyek vádlottaitól foglaltak le egyetlen év alatt – jegyezte meg. A stratégia költségei között szerepel például az, hogy minden 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató hivatalnak évi legalább 200 ezer eurót kell költenie az átláthatóságra, folyamatosan frissített internetes honlapot kell működtetnie.
 
A stratégia célkitűzései között szerepel az, hogy 
  • a közbeszerzéseknél elkövetett csalások száma négy év alatt a jelenlegi felére csökkenjen, 
  • és a közigazgatás 80 százalékában számolják fel az érdek-összefonódásokat.
A stratégia különböző paramétereket vezet be, amelyek időszakos ellenőrzésével nyomon követik annak eredményességét, és 
 

szabványosítják a közérdekű információk közzétételét. 

A minisztériumoknak, a központi és helyi közigazgatási szerveknek három hónap áll rendelkezésükre, hogy bevezessék a stratégia előírásait.

Hirdetés