Egymásnak ellentmondanak a mérési adatok az Untold zajszennyezéséről

A prefektúra külön testületet hozott létre, hogy megállapítsa, megszegték-e a törvényes kereteket az Untold szervezői.
Hirdetés

Az Untold Fesztivál tavalyi zajszennyezése miatti több száz lakossági panasz arra sarkalta a hatóságokat, hogy idén szigorúbban felügyeljék, illetve zajszintmérésekkel dokumentálják a koncertek hangerejét. A Kolozs megyei kormánymegbízott két különböző hivatalt is megbízott a mérésekkel, a gond csak azzal van, hogy az eredményeik nem egyeznek, sőt ellenmondanak egymásnak. A környezetvédelmi ügynökség mérései szerint augusztus 5-én 16 órakor a zajszint 71,5 dB, este 22 órakor pedig 76,5dB volt – a megengedett 55 dB és 45dB helyett. Tehát a szervezők túllépték a megengedett határokat, amiért büntetés jár.

A közegészségügyi igazgatóság adatai szerint 16 órakor 65,8 dB, 22 órakor 76,1 dB volt mérhető, és ez – szerintük – még a törvényes keretek között van. A legzajosabb koncert egyébként a Scooteré volt.

Az Adevărul ezzel kapcsolatos cikkéből az is kiderül, hogy a Sétatér-környékbeli lakásokban nem sikerült méréseket végezni, pedig egy lakos konkrétan kérvényezte, hogy mérjék le a lakásában a zajszintet az Untold ideje alatt, csakhogy az illetőt nem sikerült otthon találni.

Annak megállapítása, hogy valójában megszegték a korlátozásokat, vagy sem, függ attól, hogy milyen besorolású utcában, milyen térelemek környezetében végezték a méréseket.

A prefektúra keretében létrehozott testület elemezni fogja a két intézmény méréseit, és amennyiben kihágások történtek, úgy kérvényezni fogják a szervezők megbüntetését zajszennyezésért – nyilatkozta az Adevărulnak Györke Zoltán alprefektus, a testület elnöke.

Hirdetés