Helló, magyar pártok, itt a versenytárs

Multietnikus párttá szeretne válni az USR, amelyet most bővít országos párttá Nicușor Dan. Készítik a magyar beiratkozási űrlapot.
Hirdetés
Nicușor Dan beváltja az önkormányzati választások estéjén tett ígéretét, miszerint országos párttá bővítik a Mentsétek meg Bukarestet Szövetséget. Facebookja szerint a pártelnök épp az országot járja, és sorra alapítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) helyi szervezeteit. Tíz filiálé alakul ezekben a napokban, reményei szerint a párt jelen lesz mindegyik megyeközpontban.
 
Nagyváradon például azt mondta tegnap, hogy szeretné, ha többnemzetiségűvé válna a párt, első lépésként hamarosan magyarul is közzéteszik a beiratkozási űrlapot. A matematikusként dolgozó Dan szerint a magyaroknak is ugyanazok a fő problémáik, mint a románoknak: a közpénzek megdézsmálása, nem működő oktatási rendszer, silány infrastruktúra, a pártokat átszövő korrupció, a politikum elszakadása a társadalomtól – pártja ezekre szeretne leghamarabb megoldásokat nyújtani.
 
Szerinte az USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség) a parlamenti választások után a második legnagyobb párt lesz Romániában. A pártelnök optimizmusát az táplálja, hogy az 55 fős bukaresti városi tanácsban júniusban az USB 15 mandátumot szerzett meg, a szavazatok 25,34 százalékával a mandátumok 27,7 százalékát. Országos szinten Nicușor Dan tíz százalékot szeretne elérni az USR-vel úgy, hogy hiteles képviselőjelölteket vár a soraiba. 
 
A párt fő üzenete jelenleg a korrupcióellenesség és annak megmutatása, hogy tisztességesen is lehet politizálni. Választási programján már dolgoznak a szakértők, szeptemberben teszik közzé. A programot nem ideológiai alapon fogalmazzák meg, elsősorban azt szeretnék elősegíteni (például a választások után a választási törvény módosításával), hogy minél több új ember kerüljön be a politikába.
 
Épp ezért nem kívánják jelenleg elhelyezni a pártot az ideológiai palettán, Nicușor Dan szerint ez választási szempontból se volna hasznos: nem hiszi, hogy négy új párt (tradicionalista jobb, modernista jobb, nemzeti bal, progresszív bal) is be tudna kerülni a parlamentbe az őszi választásokon.

Hirdetés