Elássa a csatabárdot Temesvár és Arad

Egy egymillió lakosú metropoliszt hoznának létre. Közös focicsapatról még korai beszélni, de minden más jöhet.
Hirdetés

Temes és Arad megye szomszédi viszonya – már csak a foci miatt is – sokáig nem volt felhőtlen: a két megye állandó rivalizálása korábban rendszeresen megmutatkozott, de úgy tűnik, a városvezetők rájöttek arra, hogy jobban járnak, ha összefognak. Nicolae Robu Temesvár és Gheorghe Falcă Arad polgármestere szerdán aláírt egy megállapodást egy közös hosszú távú fejlesztési stratégia elkészítéséről, és egy egymillió lakosú metropolisz övezet kialakításáról.

A dokumentum címe Arad és Temesvár egy közös jövőért, és célja:

  • a régió együttműködésének a megalapozása gazdasági és szociális téren;
  • egy tudományos és technológiai kutatásokra épülő közös brand kiépítése;
  • a lakosság életminőségének, mobilitásának és az infrastruktúrához való hozzáférésének javítása;
  • az országos költségvetési pénzek közös lehívása;
  • közös pályázatok előkészítése a 2021–2027-es költségvetési keret lehívására;
  • az Arad-Temesvár metropolisz övezet összehangolt fejlesztési tervének előkészítése.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón egy közös labdarúgó-válogatottról szóló felvetésre Nicolae Robu polgármester kifejtette: irracionális az ötlet, és érzelmi síkra terelné az együttműködést. Jelenleg sokkal kézenfekvőbb például egy közös üdülőtelep kialakítása, de ennek megvalósítási módját nem egy beszélgetés során fogják kitalálni.

Arad polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Temesvár nagyobb eséllyel pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, ha Arad is beszáll a projektbe. A városok kulturális intézményeinek együttműködése révén emelkedne a szolgáltatások színvonala, és ez érvényes lehet nemcsak a kultúra, hanem a közszolgáltatások más területein is. 

Hirdetés