Agyonbírságolták a háromszéki városokat a fogyasztóvédők

Mert nem találták megfelelőnek a játszótereket.
Hirdetés

Három, egyenként is tetemes bírságot is kiosztott Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség az Ág utcai mozgásparkban, valamint a játszótereken tapasztalt hiányosságok, illetve a nemrégiben történt baleset miatt – számolt be a Háromszék. A felügyelők a többi háromszéki várost sem kímélték a játszóterek kapcsán. A megyeszékhely önkormányzata jelezte: fellebbeznek a hatósági döntés ellen.

A felügyelőség tegnapi közleménye szerint a hivatal munkatársai lezárták az egyik júliusi tematikus ellenőrzést, amely során a játszótereket vizsgálták (pár nappal korábban még azt jelezték, az önkormányzati felelősök szabadságolása miatt nem sikerült végigjárni az összes helyszínt), és minden városban hasonló kihágásokat, hiányosságokat tapasztaltak. Ezek a leíró, tájékoztató táblák, pannók, továbbá a működési engedélyek hiánya, valamint az esetleges veszélyekre figyelmeztető táblák kihelyezésének elmulasztása.

Amint azt pár nappal korábban a hatóság már jelezte, további probléma, hogy szinte minden játszótéren a különböző eszközök – hinták, mászókák, csúszdák – fémalkatrészeket is tartalmaznak, amelyek miatt a gyerekek könnyebben megsérülhetnek. Emellett az elemek alatt nincs mindenhol megfelelő – lehetőleg gumiréteggel bevont – burkolat, és a terek nincsenek elkerítve.

Az ellenőrzés nyomán Kézdivásárhely önkormányzatát 1000 lejre bírságolták, Barót és Bodzaforduló városát egyenként 1200 lejre, Kovásznának 6000 lejes bírság jutott. A legszigorúbbak Sepsiszentgyörggyel szemben voltak: a városi strandon tapasztalt hiányosságok miatt 6000 lejt, a játszóterek állapota miatt 12 ezer lejt kell kifizetnie a városnak.

Mint ismeretes, Háromszéken már régóta problémás a fogyasztóvédelmi hatóság működése, amelynek vezetője, Mircea Diacon többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy belekötött a székely ízeket hirdető termelőkbe.
 

Hirdetés