Az RMDSZ megmondóembere az EU-táborban szólt be Tőkéséknek

Kovács Péter az EMNP-nek, illetve a szerinte „primadonnából tucatpolitikussá vált” Tőkés Lászlónak is odacsapott, kiállt azonban a besúgói múlttal megvádolt Csűry István püspök mellett.
Hirdetés

Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke egyetért azzal, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) is bekerüljön a bukaresti parlamentbe, az Erdélyi Magyar Néppártról (EMNP) viszont azt valószínűsíti, hogy „megvalósíthatatlan” feltételeket támaszt majd, és vele nem fog össze az RMDSZ az év végi választásokon. Erről Zeteváralján, a 13. EU-táborban beszélt a politikus a Maszol.ro beszámolója szerint.

Kovács Péter jelezte: az MPP-vel való együttműködés folytatásához „megnyugtató választ” vár Biró Zsolt pártelnök egy korábban kiszivárogtatott beszédével kapcsolatban. Az erdélyi magyar sajtóhoz idén tavasszal jutott el egy MPP-tanácskozáson korábban készült hangfelvétel, amelyen Biró Zsolt indulatosan fejtegeti: pártjának azért kell két-három befutó helyet kialkudnia az RMDSZ parlamenti jelöltlistáján, mert az MPP polgármesterei csak akkor juthatnak központi támogatáshoz, ha nekik is lesznek olyan bukaresti kapcsolataik, akik megtudják, kit kell ehhez megvesztegetni.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke a zeteváraljai rendezvényen az EMNP-ről azt állította:

a pártnak kizárólag az a célja, hogy ártson az RMDSZ-nek,

ám az egyetlen „eredmény”, amit elérhetnek, hogy öt százalék alá tolják a szövetségi képviseletet a parlamentben. „Az EMNP összmagyar listát akar állítani, öt olyan biztos hellyel, ami a Néppártnak járna, de miután ez nem lesz megvalósítható, meg fognak sértődni és független jelölteket támogatnak” – idézte a politikust a Maszol.ro

Az RMDSZ ügyvezető elnöke a júniusi önkormányzati választásokról elmondta: nagyon nehéz a magyar emberek támogatását megszerezni olyan körülmények között, amikor a választók közül sokan „gyűlölnek mindent, ami politika”. Az RMDSZ fiatalítással, új jelöltekkel próbált támogatást szerezni: erre készül az év végi parlamenti választásokon is. A jelöltállítási rendszeren is változtatni akarnak, a jelenlegi szabályozás nem veszi figyelembe a szövetség országos érdekeit. „Ha most Bethlen Gábor jelölt volna, Fehér megyéből nem tudna bejutni a parlamentbe” – példálózott Kovács Péter.

Hirdetés

Az RMDSZ ügyvezető elnöke Tőkés László EP-képviselőről úgy vélekedett:

„az frusztrálja, hogy primadonnából tucatpolitikussá vált”.

Kovács Péter szerint az EP-képviselő korábban jól együtt tudott dolgozni Csűry István jelenlegi királyhágó-melléki református püspökkel, most pedig, hogy a püspök az RMDSZ-szel való együttműködését hangoztatja, Tőkés László „saját egyházát támadja, Csűry szekus (besúgói) múltjáról  beszél”.

Az RMDSZ „utánpótlás-csapatának” tekintett Magyar Ifjúsági Értekezlet immár 13. alkalommal rendez EU-tábort a héten a közéleti szerepre vágyó erdélyi magyar fiataloknak, ahol többnyire az RMDSZ politikusai tartanak előadásokat.

Hirdetés