SZKT: az RMDSZ remekül teljesít

Probléma egy szál sem.
Hirdetés

Szombaton délelőtt elkezdődött az RMDSZ legfőbb döntéshozó fórumának, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése. A tanácskozáson értékelik a júniusi önkormányzati választások eredményeit, továbbá döntenek a novemberi parlamenti választások előkészületeiről és a jelöltállítás megszervezéséről.

Az ülés Kelemen Hunor RMDSZ-elnök értékelő beszédével indult. Az elnök többek között a következőket mondta:

– az RMDSZ jó eredményt ért el a helyhatósági választásokon, de a választások utáni politikai egyeztetések során is, amint azt az eredmények is fényesen igazolják: a szövetség több mind 200 alpolgármesteri tisztséget, illetve öt megyei tanácsi elnöki posztot szerzett szerte a kies hazában.

– a választásokon az RMDSZ jelöltjei kapták a romániai magyar szavazatok több mint 80 százalékát. Ez pedig azt jelenti, hogy a szövetség programja és jelöltjei hitelesek. (Semmiképpen sem azt, hogy alig van ellenzék a prérin, tesszük hozzá.)

– a szórványban jobban sikerült a mozgósítás. Bihar megyében és Székelyföldön viszont sok szavazatot vesztett a szövetség.

– annak érdekében, hogy a novemberi parlamenti választások után erős képviselete legyen a romániai magyarságnak, minden szavazatra szükség lesz. Ez a kulcsa az 5 százalékos parlamenti küszöb elérésének. Tehát olyan jelölteket kell indítani, akik bírják a választók bizalmát.

Hirdetés

– Az RMDSZ-nek folytatnia kell az együttműködést a Magyar Polgári Párttal (MPP), hiszen az alakulat hasznos partnernek bizonyult a helyhatósági választásokon. Arról, hogy hány helyet kínálnak fel az MPP-nek, a Szövetségi Állandó Tanács dönt majd. Az MPP jelöltjei természetesen az RMDSZ listáin kell induljanak. A választási koalíció Kelemen Hunor szerint nem járható út.

 

Fotó: Banga Előd-Ernő

Hirdetés