Új miniszterelnöke van Nagy-Britanniának

II. Erzsébet királynő Theresa Mayt bízta meg a kormányalakítással.
Hirdetés

„Hivatalosan” is Theresa May eddigi belügyminiszter lett Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg szerdán kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását.

Theresa May az uralkodó tizenharmadik miniszterelnöke – az első Sir Winston Churchill volt –, egyben ő Nagy-Britannia második női kormányfője a három éve elhunyt Margaret Thatcher után.

Theresa May első, miniszterelnökként tett nyilatkozatában az Egyesült Királyság egysége mellett tett hitet. May a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt kijelentette: nem mindenki tudja, de a kormánypártot teljes nevén Konzervatív és Unionista Pártnak hívják. „Az Unionista szó az Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország közötti kincset érő köteléket jelenti” – fogalmazott Theresa May.
Az új miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a Brexit után felerősödtek a Skócia elszakadását célzó törekvések, mivel az országrész döntő többségében az EU-ban maradásra voksolt.

A szokásjog szerint a kormányfőváltás úgy történik, hogy a leköszönő miniszterelnök – ez esetben David Cameron – meglátogatja a királynőt a Buckingham-palotában, hogy jelezze lemondási szándékát, majd a kormányfőjelölt (esetünkben Theresa May) is tiszteletét teszi az uralkodónál, aki formális keretek közt megbízza őt a kormányalakítással.

Ahhoz, hogy miniszterelnök lehessen, Maynek először a kormányzó Konzervatív Párt elnöki székét kellett „megszereznie”. Miután egyetlen riválisa, Andrea Leadsom energiaügyi miniszter visszalépett, a tory párt alsóházi frakciója nagy többséggel választotta Mayt a párt új vezetőjévé, és ennek alapján Cameron azt javasolta a királynőnek, hogy a belügymisztert bízza meg az új brit kormány megalakításával.

Hirdetés

A palota szóvivője szerda este bejelentette, hogy az uralkodó felkérte a kormányalakításra Theresa Mayt, aki elfogadta a megbízatást.

Theresa May audiencián Erzsébet királynőnél|Fotó forrása: Reuters

Mint köztudott, Cameron azért távozik a miniszterelnöki székből, mert a brit szavazók többsége az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésére szavaztak a június 23-i referendumon – a kormányfő pedig a kilépés ellen kampányolt.
A Brexitet egyébként Theresa May is ellenezte, bár a kampányban aktívan nem vett részt – a sors fintora tehát, hogy miközben az EU-ban maradás híve, neki kell majd miniszterelnökként levezényelnie a kilépést. Azt ugyanis határozottan kijelentette, hogy a Brexitből nincs visszaút, Nagy-Britannia kilép az Unióból.

Hirdetés