Nagyjából eldőlt, ki lesz az új brit miniszterelnök

Két hölgy pályázott a konzervatív párt elére, egyikük visszalépett.
Hirdetés

Visszalépett hétfőn a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Egyelőre nincs egyértelmű menetrend arra, hogy May mikor költözik a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba, de biztos, hogy a váltás az eredetileg kitűzött szeptemberi dátumnál sokkal hamarabb megtörténik.

A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Mint ismeretes, Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A sors fintora, hogy azok a konzervatív politikusok, akik a legerőteljesebben kampányoltak a kilépés mellett – mint Boris Johnson és Michael Gove – végül nem indultak a tory párt vezetői székéért és ezáltal a miniszterelnökségért.

Hirdetés

Theresa May azonban – Cameronhoz hasonlóan – ellenezte Nagy-Britannia kilépését az EU-ból, bár a kampányban aktívan nem vett részt. Minden bizonnyal mégis neki kell majd kivezetnie országát az Unióból – annál is inkább, mert a napokban kijelentette: a Brexitből nincs visszaút, Nagy-Britanniának tartania kell magát a népszavazás eredményéhez.

FRISSÍTÉS: Szerdán veszi át Theresa May brit belügyminiszter a miniszterelnöki tisztséget David Camerontól. Cameron hétfőn bejelentette, hogy szerdán hivatalosan tájékoztatja távozásáról II. Erzsébet királynőt, és aznap estétől Theresa May lesz az új kormányfő.

Theresa May
Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz. Az első, a három éve elhunyt Margaret Thatcher szintén konzervatív színekben volt 11 évig, 1979-től 1990-ig az Egyesült Királyság kormányfője.
A 20. század brit miniszterelnökei közül Thatcher állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormány élén, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

Hirdetés