Tízzel több RMDSZ-es alpolgármester áll munkába

A helyi politikai egyezségeknek köszönhetően az RMDSZ olyan településeken is alpolgármesteri tisztségeket szerzett, amelyeken szórványban él a magyarság.
Hirdetés

Tízzel növelte az alpolgármesterei számát az RMDSZ – tájékoztatott szerdán az RMDSZ hírlevele. A június 10-én tartott önkormányzati választások után felállt önkormányzatok 242 városban és községben választottak RMDSZ-es alpolgármestert. 

A hírlevél Kovács Pétert, a szövetség ügyvezető elnökét idézte, aki szerint a szövetségnek sikerült teljesítenie azt a választások előtt megfogalmazott célt, hogy megőrzi, megerősíti a magyar képviseletet. Amint a kampányfőnöki tisztséget is ellátó Kovács Péter összegezte: a szövetség a választások során 195 polgármesteri, 2283 települési önkormányzati és 91 megyei önkormányzati mandátumot szerzett.

A választásokat követően megalakult önkormányzati testületek öt megyében (Bihar, Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár) választottak magyar elnököt, és hét megyében magyar alelnököt. A helyi politikai egyezségeknek köszönhetően az RMDSZ olyan településeken is alpolgármesteri tisztségeket szerzett, amelyeken szórványban él a magyarság.

Fehér megyében öt, Brassóban nyolc, Aradon öt, Máramarosban négy, Beszterce-Naszódban pedig három alpolgármesteri tisztséget sikerült megszereznie a szövetségnek. Kovács Péter ügyvezető elnök elmondta: „Temesváron és Brassóban az elmúlt 25 évben nem volt magyar alpolgármester, most pedig lett, Nagyenyeden szintén újra van alpolgármester, Kolozsváron, Aradon, Zilahon a Szövetség megtartotta ezeket a tisztségeket”.

„Az önkormányzati kampányban a biztonság és a megújulás volt a két fő üzenetünk, azt mondtuk, az RMDSZ az egyedüli olyan szervezet, amely képes a magyar közösség biztonságát szavatolni. Ugyanakkor azt is hangsúlyoztuk: tudjuk, hogy szükség van a megújulásra, hogy több fiatalt, hölgyet vonjunk be az önkormányzati munkába, és itt is előrelépést tapasztalhatunk, de az őszi parlamenti választások előkészítésén is dolgoznunk kell ezen” – idézte az RMDSZ hírlevele Kovács Péter ügyvezető elnököt.

Hirdetés