Rabszolgatartókra csaptak le a hatóságok

Áldozataikat elrabolták, munkára kényszerítették és megalázták.
Hirdetés

Modern kori rabszolgatartó-hálózatra csapott le a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) a dél-romániai Argeș megyében. A maffiaellenes ügyészség közleménye szerint a családi alapon szerveződő bűnözői csoportok 2008 óta mintegy 40 kis- és nagykorú személyt kerítettek a hatalmukba megtévesztés útján, kihasználva nehéz helyzetüket (azt, hogy kiskorúak, vagy mentálisan vagy fizikailag sérültek voltak, illetve hogy rossz volt az anyagi helyzetük), de olyan is volt, akit egyszerűen elraboltak az állomásról vagy otthonából. Az áldozatok között kis- és felnőttkorú személyek egyaránt megtalálhatók.

Az ily módon befolyásuk alá vont személyeket koldulásra vagy munkára kényszerítették. Ez utóbbi során takarítástól a mosáson át az állatok őrzéséig és a falopásig számos tevékenységet kellett elvégezniük.

Az áldozatokat rendszeresen bántalmazták és megalázták – ételt alig kaptak, ha igen, rendszerint akkor is csak maradékokat, amelyeket néha a földről kellett összeszedniük -, éjszakára pedig bezárták őket, sőt olyan is előfordult, hogy – megakadályozandó szökést – meg is kötözték vagy leláncolták őket.

Annak a gyanúja is fölmerült, hogy egyes áldozatokat szexuálisan zaklattak és megerőszakoltak.

A gyanúsítottak ellen emberkereskedelem miatt indult eljárás.

Hirdetés