Sztrájkolnak a közalkalmazottak, nincs hivatali ügyintézés

Béremelést követelnek, mi mást?
Hirdetés

Ha esetleg máshonnan nem értesült, vagy megfeledkezett volna róla, most szólunk: ma jó eséllyel hiába indul el hivatalos ügyeket intézni a helyi vagy a megyei önkormányzat bármely intézményéhez, az ott dolgozó közalkalmazottak ugyanis keddre egész napos sztrájkot hirdettek.

Az ok: elégedetlenek a bérezésükkel.

Az önkormányzatok dolgozóit tömörítő szakszervezet azt követően hirdetett egész napos sztrájkot, hogy a munkaügyi minisztérium képviselőivel folytatott hétvégi tárgyalások nem hozták meg a várt eredményt. Bogdan Şchiop, a szakszervezet főtitkára a Mediafaxnak elmondta: július 12-én az egész országban leáll a hivatali ügyintézés az önkormányzatoknál, július 19-én pedig meghatározatlan ideig beszüntetik a munkavégzést.

A helyi tisztségviselők többsége támogatja a sztrájkot. A szakszervezeti képviselő tájékoztatása szerint egy önkormányzati alkalmazott mindössze a minimálbért, azaz bruttó 1250 lej fizetést kap havonta.

A helyi közigazgatás alkalmazottai legutóbb július 5-én sztrájkoltak, de akkor csak egy órára szüntették be a munkát. Követeléseik három pontban összegezhetőek: 25 százalékos béremelést, ebédjegyeket és utazási utalványokat követelnek.

Hirdetés