Még egy ortodox főpapot kihallgatott a DNA Becali ügyében

Teodosie tomisi érseknek kellett számot adnia a „börtönirodalomhoz” fűződő viszonyáról.
Hirdetés

Nagyon rámozdult az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) a George Becali üzletember által a börtönben büntetése időtartamának csökkentése érdekében írt, egyházi témájú kötetek ügyére: kedden már a második magas rangú ortodox főpapot is behívták kihallgatásra Teodosie tomisi érek személyében, miután hétfőn Laurenţiu Streza erdélyi érdeket is kihallgatták.

A két főpap azzal „érdemelte ki” a korrupcióellenes ügyészek kiemelt figyelmét, hogy vállalták Becali műveinek koordinálását, illetve tudományos szempontból való elbírálását.

Az apropó a „börtönirodalomként” elhíresült jelenség: mivel a közelmúltig a törvény lehetővé tette, hogy minden egyes, a börtönben megírt tudományos mű után harminc napot jóváírjanak a szabadságvesztés időtartamából, az elítélt politikusok és üzletemberek futószalagon ontották a kétes értékű, a gyanú szerint zömmel innen-onnan összeollózott „műveket.”

Becali esetében az keltette fel a gyanút, hogy bár naponta csupán két órát írt, és csak hétfőtől péntekig, átlagosan mégis tíznaponta állt elő egy-egy újabb kötettel.

A DNA most arra kíváncsi, hogy a főpapok teológusként és egyetemi oktatóként milyen alapon minősítették tudományos igényű műnek Becali írásait.

Hirdetés

Az erdélyi metropolita ügyvédje sajátos módon próbálta védeni ügyfelét: szerinte Streza nem koordinálta, és nem is tudományosan bírálta el Becali köteteit, csupán áldását adta rájuk.

 

Hirdetés