Kihallgatták Erdély metropolitáját a „börtönirodalom”-ügyben

George Becali egyik „tudományos” művének volt a szakmai koordinátora.
Hirdetés

Magas rangú ortodox egyházi vezetőt hallgatott ki az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hétfőn a börtönökben a szabadságvesztés csökkentése érdekében írt, minden bizonnyal plagizált „tudományos munkák” és könyvek ügyében.

A korrupcióellenes ügyészek Laurenţiu Streza erdélyi ortodox metropolitát idézték be hétfőn kihallgatásra, mivel ő volt George Becali, a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt üzletember, a Bukaresti Steaua labdarúgóklub finanszírozója egyik könyvének szakmai koordinátora.

Mint ismeretes, a korábban hatályos jogszabály szerint minden egyes tudományos mű harminc nappal csökkentette a büntetés mértékét. Ennek nyomán volt olyan elítélt, például Dan Voiculescu üzletember-politikus, aki tíz művet is írt.

A gyanú szerint azonban az ily módon született művek a legkevésbé sem felelnek meg a tudományos követelményeknek, zömmel rövid idő alatt összemásolt plágiumokról van szó, és az is föltételezhető, hogy a szerzők mind a tudományos koordinátorokat, mind a művek kiértékelését végző börtönhatóságokat megvesztegették.

Az igazságügyi tárca azóta módosította a jogszabályt, így mindegy, hány művet ír valaki a börtönben, úgyis csupán harminc nappal csökken a büntetése. Ráadásul a tudományos ellenőrzést is szigorítják.

Hirdetés