Megdobta Merkel és az EU népszerűségét a Brexit

1977 óta először kerültek többségbe azok a németek, akik szerint az EU-tagságnak több az előnye, mint a hátránya.
Hirdetés
Németországban erősödött az Európai Unió és Angela Merkel kancellár támogatottsága – mutatták ki pénteken ismertetett közvélemény-kutatások, amelyek szerint a brit uniós tagságról tartott népszavazás révén Németországban első alkalommal többségbe kerültek azok, akik szerint az uniós tagságnak több előnye van, mint hátránya.
 
A ZDF országos közszolgálati televízió Politbarometer című felmérése alapján a Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetését pártolók győzelmét eredményező referendum nyomán a német lakosságban erősödött a tudatosság az uniós tagság előnyeivel kapcsolatban. Így a népszavazás után – július elején – végzett kutatás szerint 51 százalék gondolja, hogy Németország uniós tagságának mindent együttvéve több az előnye, mint a hátránya, ami 
 

a legmagasabb érték az 1977 óta végzett Politbarometer-kutatásokban.

Hasonló eredményre jutott a másik országos köztelevízió, az ARD és a Die Welt című lap Deutschlandtrend nevű kutatássorozatának szintén július elején végzett új vizsgálata, amely szerint a németek 52 százaléka tartja inkább előnyösnek, mint hátrányosnak hazája uniós tagságát. Ez ugyancsak rekord és 13 százalékpontos növekedés a brit népszavazás előtt végzett legutóbbi felméréshez képest.
 
Az uniós tagságot inkább hátrányosnak tartók aránya a két felmérés szerint 10, illetve 11 százalékos, és 37, illetve 36 százalék véli úgy, hogy az előnyök és a hátrányok kiegyenlítik egymást. A kutatások alapján a németek relatív többsége, 
 

49 százaléka szerint tovább kell mélyíteni az uniós tagországok integrációját, 

37 százalék pedig azt tartaná jónak, ha növekedne a tagok önállósága, míg 11 százalék nem kíván változást. A német lakosság 64 százaléka szerint a Brexit révén erősödnek az EU-ellenes pártok, és 41 százalék attól is tart, hogy Nagy-Britannia után más országok is távoznak majd az EU-ból.
 
A június 23-án tartott brit népszavazás óta Németországban némileg változtak a belpolitikai erőviszonyok, a kormánypártok és Angela Merkel kancellár támogatottsága emelkedett, a legnagyobb parlamenten kívüli párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága pedig gyengült. A ZDF kutatásában a megkérdezettek a politikusok munkáját egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik.
 

Angela Merkel teljesítményét 

ezúttal 1,7 pontra értékelték, a júniusi 1,3 pont után. Az ARD felmérése szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya a júniusi 50 százalékról 59 százalékra emelkedett, ami a legnagyobb arány tavaly szeptember óta.
 
A ZDF-nek a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a felmérést 1320 ember megkérdezésével július 4. és 7. között.  Az ARD felmérését az infratest dimap kutatóintézet végezte 1504 ember megkérdezésével július 4-től 6-ig. Az adatok a szavazókorú népességre nézve reprezentatívak.
Hirdetés